Syrië wijst nieuwe resolutie van Liga en VN af

Tegenstanders van het regime van Assad hijsen een Syrische vlag in Kairo tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga. Foto Reuters

De Syrische regering wijst de nieuwe resolutie af die vandaag in Kairo door de Arabische Liga is vastgelegd. Hierin staat dat de economische sancties tegen het land flink worden aangescherpt.

In de resolutie wordt de oppositie van Syrië gesteund, en krijgt het land flinke economische sancties opgelegd. Uit een verklaring uit Damascus blijkt dat de overheid het plan “volledig afwijst”, zo meldt persbureau Reuters vanavond.

Oproep tot nieuwe vredesmissie

Naast de sancties heeft de Liga bekend gemaakt dat het de Verenigde Naties oproept om een vredesmissie naar Syrië te sturen. De waarnemersmissie van de Liga is definitief stopgezet, zo bleek uit de bijeenkomst. De ministers van Buitenlandse Zaken waren de hele middag in beraad over de missie. De Liga schortte de missie in Syrië vorige maand op vanwege het bloedige geweld in het land.

Tijdens de vergadering is eveneens besloten dat alle diplomatieke banden die landen uit de Liga nu nog met Syrië hebben worden verbroken. Het doel van de Liga en de VN is om een vredige overdracht van de macht in het land, waar sinds de grootschalige burgeropstand duizenden mensen zijn omgekomen.

Omdat een resolutie binnen de VN-landen door een veto van Rusland en China is tegengehouden, is er gesproken over een nieuwe contactgroep met de naam ‘Vrienden van Syrië’. Deze nieuwe groep komt wil later deze maand bijeen komen om dichter bij een overdracht van de macht in het land te ondersteunen. Tunesië wil ministers uit betrokken landen als de Verenigde Staten en Europese en Arabische landen ontvangen op 24 februari om plannen uit te werken.

Hoofd van waarnemersmissie opgestapt

Het Sudanese hoofd van de waarnemersmissie in Syrië van de Arabische Liga, generaal Mustafa al-Dabi, heeft zijn taken eerder vandaag neergelegd. Hiervoor is nog geen specifieke reden bekend gemaakt.

    • Annemarie Coevert