Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Politie Athene zet traangas in tegen tienduizenden betogers

De Griekse politie treedt fel op tegen de massaal toegestroomde betogers in Athene. Foto Reuters / Yannis Behrakis

De politie in Athene is wederom met traangas in actie gekomen tegen burgers die protesteren tegen het bezuinigingsplan waar het parlement vanavond over stemt.

Vanmiddag is het parlement bijeengekomen en debatteert nog de rest van de dag over de impopulaire bezuinigingsmaatregelen die vrijdagavond door het kabinet zijn goedgekeurd. Als een meerderheid vandaag instemt gaat Athene ruim 3,3 miljard euro besparen op onder anderen lonen, pensioenen en banen in Griekenland.

Bezuinigingen voorwaarde voor miljardensteun EU

De EU wil dat Griekenland belooft om 325 miljoen euro extra te bezuinigen en het ambtenarenapparaat van het land grondig te hervormen. De maatregelen vormen een voorwaarde om een nieuwe miljardensteun van 130 miljard euro te ontvangen van de EU en het IMF, maar geen garantie. Binnen de EU vinden verschillende politici dat er wellicht meer besparingen nodig zijn in Griekenland.

Niet lang nadat vorige week bekend werd dat Griekenland een overeenkomst gesloten had met de Europese Unie en het IMF over een pakket bezuinigingen in ruil voor nieuwe miljardensteun, liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble weten twijfels te hebben of deze deal wel ver genoeg gaat.

De Griekse premies Lucas Papademos ziet het uitvoeren van het rigoureuze bezuinigingsplan als “hoogste prioriteit”, zo benadrukte hij vrijdag tijdens overleg met zijn kabinet.

George Karatzaferis, leider van de rechtse LAOS-partij maakte vrijdag wel bekend dat hij vandaag tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen zal stemmen. Als de andere twee grote partijen, de socialisten en de conservatieven, wel voor het voorstel stemmen, zal het mogelijk alsnog worden aangenomen. De verwachting is dat dit vanavond laat de uitkomst is van het debat. Volgens Karatzaferis is het niet zijn bedoeling uit de regering te stappen.

Recordaantal burgers hebben zich verzameld

In Griekenland protesteren burgers sinds enkele weken geregeld tegen de onzekerheid over de bezuinigingen. Tienduizenden mensen hebben zich vanmiddag voor het parlementsgebouw verzameld in Athene. De politie treedt hardhandig op om de menigte uiteen te drijven. Net als vorige week gebruiken agenten traangas om de felle betogers in toom te houden. Nog niet eerder kwamen zoveel burgers samen in Athene om te protesteren, zo meldt persbureau AP.

Vanaf vrijdag staakte het land 48 uur lang als protest tegen de aanhoudende onzekerheid over de bezuinigingsmaatregelen. Ook toen raakte betogers slaags met de politie

Noodhulp is essentieel voor politiek

Voor Griekenland is het essentieel dat het de noodhulp voor 20 maart ontvangt, om zo 14,5 miljard aan schulden te kunnen betalen op obligaties. Krijgt het de steun niet dat kan het uitlopen op een faillissement en mogelijk een vertrek uit de eurozone, een maatregel die pas sinds kort bespreekbaar is gemaakt binnen de monetaire unie.