Krappe overwinning voor Romney in Maine

Mitt Romney op een verkiezingsbijeenkomst in Maine. Vannacht boekte hij een krappe overwinning op Ron Paul in de staat. Foto Reuters / Brian Snyder

De Republikeinse voorverkiezingen in de staat Maine zijn vannacht gewonnen door Mitt Romney. Hij kreeg 39 procent van de stemmen. Ron Paul werd met 36 procent van de stemmen tweede.

Paul was de enige andere kandidaat die fervent campagne had gevoerd in de staat in het uiterste noordoosten van de VS en had volgens onze correspondent Guus Valk dan ook gehoopt op een eerste overwinning.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney wint ook de voorronde in Maine (circa 5000 deelnemers). Ron Paul wordt tweede, terwijl die op de eerste winst had gerekend

Rick Santorum haalde achttien procent. Newt Gingrich sleepte zes procent binnen.

Na Minnesota, Missouri en Colorado weer winst voor Romney

De overwinning is voor Romney een oppepper. Eerder deze week verloor hij drie voorverkiezingen op rij. Minnesota, Missouri en Colorado gingen naar Rick Santorum. Hoewel het om drie relatief kleine en weinig belangrijke staten ging, maakte de winst van Santorum duidelijkdat Romney nog altijd ongemakkelijk ligt bij zeer conservatieve Republikeinen.

Zij staan sceptisch tegenover Romney omdat hij in het verleden van mening is veranderd over meerdere onderwerpen. Zo sprak hij zich eerder uit voor abortus. De conservatieven vinden dat Ginrich en Santorum beter een zelfde lijn weten aan te houden.

    • Lex Boon