Klassieker onder de toertochten: Molentocht Alblasserwaard

Schaatstoertochten trekken op mooie winterse dagen niet alleen duizenden schaatsers. Het lijkt erop dat ook steeds vaker organisaties die ‘goede doelen’ nastreven op de tochten afkomen. Zo kunnen ze op één dag veel mensen bereiken. Zoals gisteren tijdens de Molentocht Alblasserwaard.

Schaatstoertochten trekken op mooie winterse dagen niet alleen duizenden schaatsers. Het lijkt erop dat ook steeds vaker organisaties die ‘goede doelen’ nastreven op de tochten afkomen. Zo kunnen ze op één dag veel mensen bereiken. Zoals gisteren tijdens de Molentocht Alblasserwaard. Of al die schaatsers tijdens hun tocht tijd hebben er aandacht aan te besteden is de vraag. De handigste manier is natuurlijk om de opbrengst van een koek-en-zopie-tent voor het goede doel te gebruiken. Bij Bleskensgraaf stond gisteren zo’n tent op het ijs (vlak bij de plaatselijke kerk) die schaatsers lokte met ‘opbrengst voor evangelisatie’. Ik kreeg er bijna zin door er een kop koffie te halen, maar het was nog wat te vroeg tijdens de tocht. Ook het jongerendiaconaat, dat zich onder meer inzet voor kinderen in Roemenië, stond op het ijs. En dan waren er nog de lokale organisaties van Rotary en Kiwani’s die de opbrengst van hun koek en zopie voor een goed doel te bestemmen. Ook het VN-kinderfonds Unicef was met een tent op het ijs aanwezig.

De Molentocht Alblasserwaard geldt als een van de klassiekers onder de toertochten. De hele route is 75 kilometer en voert langs plaatsen als Bleskensgraaf, Giessendam, Groot-Ammers, Noordeloos en Kinderdijk. Wie dat wil kan een deel van de route (25 of 50 km) rijden. De laatste keer dat de tocht werd gereden was in 2009. En daarvoor in 1997, het jaar van de laatste Elfstedentocht.

Het ijs was gisteren op sommige plaatsen door grote scheuren echter niet ongevaarlijk. Niet alleen beginners kwamen ten val. Ervaren schaatsers, waartoe ik mezelf reken, gingen ook veelvuldig onderuit. Ikzelf viel tijdens de tocht van 75 kilometer vijf keer. Eerder deze week pleitte een arts op Radio 1 voor het dragen van een (lichte) helm bij het schaatsen. Ik zag niet meer dan drie schaatsers met zo’n helm. Ik ben er, zeker na gisteren, van overtuigd dat een helm bij het schaatsen geen overbodige luxe is. Voor mijzelf viel de schade mee. Maar het is toch schrikken als je langs de route enkele keren een ambulance ziet langskomen.

Goed vegen helpt om het ijs veiliger te maken, dan zijn scheuren beter zichtbaar. Een observatie gisteren tijdens de tocht door de Alblasserwaard, voor wat het waard is: in kleine (zwaar) christelijke dorpen, zoals Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf, werd het grondigst geveegd. Het lijkt erop dat de ijsclubs in die kleine gemeenschappen het meest actief zijn en altijd op hun vrijwilligers kunnen reken. In gemeenten als Alblasserdam en Giessendam, waar meer forensen van buiten wonen, was aanzienlijk minder geveegd. Actieve ijsclubs zijn van groot belang. Zonder hun inzet zou het met het schaatsplezier (zie video) van al die schaatsers die op een mooie winterse dag naar het polderland komen, snel zijn afgelopen.

    • Hans Buddingh'