Hoofd waarnemersmissie Syrië stapt op

Generaal Mustafa al-Dabi (midden) heeft vandaag zijn taken vandaag neergelegd. Foto AFP / Khaled Desouki

Het Sudanese hoofd van de waarnemersmissie in Syrië van de Arabische Liga, generaal Mustafa al-Dabi, heeft zijn taken vandaag neergelegd. Dat meldt persbureau AP.

Het is nog niet bekend waarom Al-Dabi is opgestapt. Syrische activisten hadden veel kritiek op het Soedanese hoofd van de waarnemersmissie, generaal Mohamed al-Dabi. Hij zou als hoofd van de militaire inlichtingendienst onder het regime van president Bashir actief hebben deelgenomen aan de repressie in de Soedanese regio Darfur. President Bashir zelf wordt gezocht door het Internationale Strafhof in Den Haag voor oorlogsmisdaden in Darfur.

Liga in beraad over nieuwe missie

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga zijn vandaag in beraad over het sturen van een nieuwe missie, waar ook waarnemers van de Verenigde Naties deel van uitmaken. De Liga schortte de missie in Syrië vorige maand op vanwege het bloedige geweld in het land.

Nabil Elaraby, hoofd van de Liga, heeft vandaag ook voormalig Jordaans minister van Buitenlandse zaken Abdul-Illah al-Khatib voorgedragen als nieuwe gezant in Syrië.

    • Lex Boon