‘Hoge Raad moet zaak rond vuurwerkramp herzien’

De zaak rond de vuurwerkramp in Enschede moet worden heropend. Dat vindt Rudi Bakker, een van de veroordeelde oud-directeuren van vuurwerkopslag SE Fireworks. Zijn advocaat dient morgen bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek in.

In het politieonderzoek is volgens de advocaat geknoeid met het bewijsmateriaal, zo meldt persbureau Novum. De zaak tegen Bakker had daarom niet door mogen gaan omdat het recht op een eerlijk proces was geschonden.

Bakker werd in 2003 veroordeeld tot een jaar cel wegens brand door schuld. Ook mede-eigenaar Willy Pater kreeg een jaar gevangenisstraf.

OM was eerder tegen nieuw onderzoek

In november zeiden een aantal rechercheurs nog dat het onderzoek naar de ramp moet worden overgedaan. Het OM wilde daar niet aan omdat er te weinig nieuwe feiten aan het licht waren gekomen. Wel moest er opnieuw gekeken worden naar de rol van voormalig hoofdverdachte André de V.

De vuurwerkramp koste in mei 2000 aan 23 mensen het leven toen de fabriek ontplofte. Door de explosie werd de gehele wijk Roombeek weggevaagd. Bijna duizend mensen raakten gewond.

    • Annemarie Coevert