Gladde wegen verwacht door dooi

Dooi en lichte sneeuwval zorgt vandaag voor gladde wegen. Foto NRC / Arjan de Jongh

Vanwege de dooi die vandaag inzet worden gladde wegen verwacht. “Het wegdek is nog onder de nul graden, dus zodra er sprake is van neerslag kan het glad worden”, meldt een woordvoerder van Weeronline.

Ook zorgt lichte sneeuwval en regen voor gladheid. Vanuit het noorden trekt sneeuw het land binnen. Rond het middaguur ligt de grens van de neerslag naar verwachting op de lijn Goes-Doetinchem. In de loop van de avond bereikt de sneeuw ook het zuiden van Limburg.

In het hele land wordt een of twee centimeter sneeuw verwacht. Ook als er gestrooid is, kan het glad worden. “De neerslag kan het strooizout verdunnen”, legt de woordvoerder uit aan persbureau Novum.

Sneeuw eindigt als regen

De sneeuw eindigt maandag als regen. In de ochtendspits kan in Limburg sneeuw of ijzel vallen. Maandagmiddag gaat het in het hele land vanuit het westen licht regenen. De temperatuur ligt dan tussen de 2 graden in het zuidoosten en 5 graden in het noordwesten. In het oosten kan het ook gaan ijzelen.

De afgelopen nacht werd de koudste temperatuur in het zuiden van Noord-Brabant gemeten. Daar werd het kouder dan -12 graden. Het ‘warmst’ was het op Vlieland, waar -5,1 graden werd gemeten.

De dooi lijkt de komende dagen voort te zetten. Alleen ‘s nachts is er dan nog een beetje vorst. Overdag wordt regen verwacht.

Vanwege de dooi is de pret voor schaatsliefhebbers bijna afgelopen, aldus Weeronline.

“Op veel plaatsen is het al niet meer veilig omdat de waterschappen de gemalen hebben aangezet. Hierdoor wordt het water onder het ijs weggepompt en kan het dus breken. Ook wordt warm water onder het ijs aangevoerd waardoor het ook van onderaf smelt.”

    • Lex Boon