Rellen in Athene - ‘parlement stemt waarschijnlijk in met bezuinigingen’

De politie in Athene probeert op te treden tegen de duizenden betogers die met geweld protesteren. Foto AFP / Aris Mesinis

Bij rellen die vanmiddag rond het parlementsgebouw in Athene begonnen zijn inmiddels ruim 100.000 betogers betrokken, en zeker zeven gebouwen al in vlammen opgegaan.

De gebouwen die in brand zijn gezet zijn volgens de lokale brandweer onder anderen een bankgebouw, een telefoniebedrijf, een cafetaria en een winkel, zo meldt persbureau AP. De brandweer probeert het vuur momenteel te blussen, en de politie poogt tot dusver tevergeefs om de menigte met woedende burgers uiteen te drijven.

http://www.youtube.com/watch?v=6MCsrO6fMJM

Protesten begonnen bij parlementsgebouw

Vanmiddag togen zeker 100.000 protestanten naar het parlementsgebouw in Athene, waar momenteel wordt vergaderd over een nieuw bezuinigingsplan. Vanavond wordt hier gestemd over de impopulaire bezuinigingsmaatregelen die vrijdagavond door het kabinet zijn goedgekeurd.

Naar verwachting stemt een meerderheid vandaag in met een besparing van ruim 3,3 miljard euro op onder andere lonen, pensioenen en banen in Griekenland. Marloes de Koning, correspondent voor NRC Handelsblad is ter plaatse en merkt dat ook betogers ervan uitgaan dat het plan wordt aangenomen:

“Wat opvalt is dat er meer demonstranten actief zijn dan tijdens voorgaande acties in Athene. Tegelijkertijd zijn er relatief weinig spandoeken te zien, de meeste mensen verwachten ook wel dat een goedkeuring van de bezuinigingen niet meer te vermijden is. Het lijkt erop dat de betogers vooral willen laten zien dat ze zich mishandeld voelen door de regering, en zich tegen de bestuurders keren.”

In de hoofdstad protesteren burgers geregeld tegen de onzekerheid die in het land heerst over de bezuinigingen. De politie treedt vandaag al uren hardhandig op om de menigte uiteen te drijven, nadat deze de agenten belaagden met brandbommen, vuurwerk en stukken marmer die geslagen zijn uit de fronten van luxe hotels, banken en warenhuizen. Net als vorige week gebruiken agenten “heel erg veel traangas” om de felle betogers in toom te houden, aldus De Koning.

Meerderheid stemt waarschijnlijk voor

George Karatzaferis, leider van de relatief kleine rechtse LAOS-partij maakte vrijdag wel bekend dat hij vandaag tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen zal stemmen. Als de andere twee grote partijen, de socialisten en de conservatieven, wel voor het voorstel stemmen, zal het mogelijk alsnog worden aangenomen. Volgens Karatzaferis is het niet zijn bedoeling uit de regering te stappen. De Koning:

“Ook binnen de grotere partijen zijn er dissidenten die tegen zouden kunnen stemmen, maar ook dan is er waarschijnlijk nog een meerderheid. Het wordt natuurlijk pas spannend als ze daadwerkelijk gaan stemmen. Dat gebeurt waarschijnlijk pas heel laat op de avond, mogelijk na middernacht.”

EU wil 325 miljoen aan bezuinigingen

De EU wil dat Griekenland belooft om 325 miljoen euro extra te bezuinigen en het ambtenarenapparaat van het land grondig te hervormen. De maatregelen vormen een voorwaarde om een nieuwe miljardensteun van 130 miljard euro te ontvangen van de EU en het IMF, maar geen garantie. Binnen de EU vinden verschillende politici dat er wellicht meer besparingen nodig zijn in Griekenland.

Niet lang nadat vorige week bekend werd dat Griekenland een overeenkomst gesloten had met de Europese Unie en het IMF over een pakket bezuinigingen in ruil voor nieuwe miljardensteun, liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble weten twijfels te hebben of deze deal wel ver genoeg gaat.

Voor Griekenland is het essentieel dat het de noodhulp voor 20 maart ontvangt, om zo 14,5 miljard aan schulden te kunnen betalen op obligaties. Krijgt het de steun niet dat kan het uitlopen op een faillissement en mogelijk een vertrek uit de eurozone, een maatregel die pas sinds kort bespreekbaar is gemaakt binnen de monetaire unie.

Foto AFP / Angelos TzortzinisFoto AFP / Angelos Tzortzinis