The Artist grote winnaar bij Bafta Awards

Een beeld uit ‘The Artist’, de film die diverse Bafta's in de wacht sleepte. Foto AP / The Weinstein Company

The Artist is vanavond in Londen bekroond met zeven Bafta Awards, waaronder die voor beste film en beste mannelijke acteur.

De stomme zwart-witfilm film speelt zich af in Hollywood tijdens de overgangsperiode van films zonder spraak naar gesproken speelfilms. Acteur Jean Dujardin won eveneens een Bafta voor zijn rol in deze film, en werd bekroond als beste acteur. The Artist werd voor de uitreiking van Bafta’s, de Britse equivalent van de Amerikaanse Oscars, als grote favoriet beschouwd.

NRC-filmjournalist Coen van Zwol schreef op 23 november jl. al een lovende recensie over The Artist:

“Een bijna tekstloze, Franse zwart-witfilm, met titelkaarten en een soundtrack vol oude ballroomjazz. Marketingtypes braken zich vast het hoofd erover: hoe The Artist te verkopen? Als gimmickfilm? Als must see-film? Dat laatste is The Artist zeker, al is het maar omdat hij zo ongehoord slim, grappig en ontroerend is. Een bijna perfecte, hartverwarmende film: hulde aan het lef van de filmmakers. (…) een klein meesterwerk.”

Meryl Streep bekroond als beste actrice

Actrice Meryl Streep won de Bafta Award voor beste actrice. Streep kreeg de Britse filmprijs voor haar vertolking van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher in The Iron Lady. Streep zet Thatcher neer als een dominante politicus tijdens haar succesvolle jaren, en als een oudere vrouw die lijdt aan geheugenverlies.

De actrice won al diverse prijzen met deze rol de rol, waaronder een Golden Globe. Ook bij de Oscars maakt ze volgens critici een goede kans. De actrice won eerder een Bafta in 1981, voor haar rol in The French Lieutenant’s Woman.

    • Annemarie Coevert