Arabische Liga wil ingrijpende nieuwe sancties voor Syrië

Nabil Elaraby, leider van de Arabische Liga vandaag tijdens het overleg met ministers van de Liga in Kairo. Foto AP

De Arabische Liga roept landen op om alle huidige diplomatieke banden met Syrië stop te zetten. Daarnaast is de VN Veiligheidsraad opgeroepen om veiligheidstroepen naar het land te sturen.

Een derde maatregel waar de Liga voor pleit zijn strenge nieuwe economische sancties voor Syrië, zolang het regime van president Assad geewelddadig blijft optreden tegen het volk. Dat blijkt uit een conceptresolutie dat persbureau Reuters vandaag in handen heeft gekregen.

Hoofd missie opgestapt

Het Sudanese hoofd van de waarnemersmissie in Syrië van de Arabische Liga, generaal Mustafa al-Dabi, heeft zijn taken eerder vandaag neergelegd. Hiervoor is nog geen specifieke reden bekend gemaakt.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga zijn vandaag in beraad over het sturen van een nieuwe waarnemersmissie in Syrië, waar ook waarnemers van de Verenigde Naties deel van uitmaken. De Liga schortte de missie in Syrië vorige maand op vanwege het bloedige geweld in het land.

Nabil Elaraby, hoofd van de Liga, heeft vandaag ook voormalig Jordaans minister van Buitenlandse zaken Abdul-Illah al-Khatib voorgedragen als nieuwe gezant in Syrië. Arabische ministers pleiten daarnaast voor een nieuwe aanpak vanuit het buitenland aangezien de VN Veiligheidsraad een resolutie voor gezamenlijk ingrijpen in Syrië afkeurde.

Er wordt gesproken over een nieuwe contactgroep met de naam ‘Vrienden van Syrië’, die later deze maand bijeen wil komen om een vredige overdracht van de macht in het land te ondersteunen. Tunesië wil ministers uit betrokken landen als de Verenigde Staten en Europese en Arabische landen ontvangen op 24 februari om plannen uit te werken.

Al-Qaeda roept op tot steun aan opstandelingen

Al-Qaeda riep moslims in de Arabische wereld en daarbuiten eerder vandaag op zich te scharen achter de opstandelingen in Syrië. Moslims in Irak, Jordanië, Libanon en Turkije moeten zich aansluiten bij de opstand tegen het ‘verderfelijke, kwaadaardige regime’ van president Bashar Assad, aldus Al-Zawahri. Volgens een bron bij de Iraakse inlichtingendienst zijn Al-Qaeda-strijders uit Irak al onderweg naar Syrië.

    • Annemarie Coevert