Al-Qaeda: steun opstand in Syrië

Een still uit de Youtube-video waarin Al-Qaeda leider Ayman Al-Zawahri moslims oproept om de Syrische opstandelingen te steunen.

Al-Qaeda roept moslims in de Arabische wereld en daarbuiten op zich te scharen achter de opstandelingen in Syrië. De opstandelingen hoeven namelijk niet te rekenen op de steun van het Westen, zegt Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahri in een nieuwe videoboodschap die dit weekend op extremistische websites is geplaatst.

Moslims in Irak, Jordanië, Libanon en Turkije moeten zich aansluiten bij de opstand tegen het ‘verderfelijke, kwaadaardige regime’ van president Bashar Assad, aldus Al-Zawahri. Volgens een bron bij de Iraakse inlichtingendienst zijn Al-Qaeda-strijders uit Irak al onderweg naar Syrië.

Arabische Liga overweegt nieuwe waarnemersmissie

In Kairo praten de Arabische ministers van Buitenlandse zaken vandaag over mogelijke nieuwe waarnemersmissie in Syrië. Vorige maand trok de Arabische Liga nog een waarnemersmissie terug. Een nieuwe missie zou samen met de Verenigde Naties worden uitgevoerd.

Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, liet eerder weten dat een besluit moeilijk is vanwege de grote verdeeldheid binnen de Liga.

“Er heerst een grote verdeeldheid binnen de Arabische Liga, waardoor een besluit over de missie moeilijk te nemen is. De Liga heeft de waarnemers eerder teruggetrokken omdat het als een zinloze missie werd gezien. Er zou veel harder opgetreden moeten worden om de situatie in het land te verbeteren. Elaraby heeft zich juist herhaaldelijk uitgesproken tegen een militaire interventie in Syrië vanuit buitenland. De Golfstaten binnen de Liga zijn wel voorstander van een feller optreden tegen het regime van Assad, omdat ze eigen geo-politieke belangen hebben bij het aftreden van de Syrische president. Landen als Irak, Libanon en Algerije hebben hier minder belang bij en zijn voor een mildere aanpak.”

Vorige week werd een veroordeling van het geweld in Syrie door de VN-Veiligheidsraad tegengehouden door China en Rusland.

    • Lex Boon