Zoon Gaddafi dreigt met opstand - Libië vraagt om zijn uitlevering

Saadi Gaddafi op een persconferentie in Sydney in 2005. Foto Reuters / Tim Wimborne

Libië heeft buurland Niger vanmiddag gevraagd een van de zonen van oud-leider Gaddafi over te dragen aan het land. Gaddafi staat in Niger onder huisarrest. Hij zei gisteravond dat Libië een nieuwe opstand te wachten staat.

De Libische regeringswoordvoerder Mohammed Hareizi zei vandaag volgens persbureau AP dat Niger moet voldoen aan het verzoek tot uitlevering van Saadi Gaddafi “om de betrekkingen en belangen in Libië te behouden”.

De regering van Niger zei in oktober vorig jaar niet van plan te zijn Gaddafi aan Libië uit te leveren. Niger stelde toen dat de zoon van Gaddafi niet zomaar uitgeleverd kon worden omdat dit in strijd zou zijn met internationale afspraken. Gaddafi kon wel in Niger ondervraagd worden door de Libische autoriteiten, aldus de regering van Niger toen.

Zoon Gaddafi dreigt met nieuwe opstand in Libié

Gisteren verklaarde Saadi Gaddafi in een telefonisch interview met de Arabische nieuwszender Al-Arabiya dat er een nieuwe opstand dreigt in Libië. Hij zei nog steeds in contact te staan met getrouwen van zijn vader in Libië.

Saadi Gaddafi wordt niet gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, maar de Verenigde Naties hebben wel sancties tegen hem getroffen. Hij vluchtte naar Niger, nadat de Libische hoofdstad Tripoli in handen van de revolutionairen was gevallen.

    • Pim van den Dool