Zij: ‘150 euro aan parkeerboetes!’

Stijn en Mirjam van der Loo hebben een zoon van 10. Hij (48) schrijft romans, componeert en maakt filmportretten. Zij (33) is etaleur (‘visual merchandiser’) voor een horlogemerk en is zangeres – ze zat bij de laatste acht in het programma The Voice of Holland.

Foto David Galjaard

Stijn: „Vorige maand verscheen mijn derde roman, Slopers. Ontzettend goed ontvangen. Dit is een sterke tijd voor mij. Financieel is dat ook gunstig: ik krijg 10 procent per boek, dus als het aanslaat kan dat een mooi bedrag worden. Naast het schrijven componeer en film ik.”

Mirjam: „Ik vind alles wat Stijn doet heel goed. Maar ik denk dat ik zijn schrijfwerk het meest bewonder.”

Stijn: „Schrijven is iets enorms. Het componeren doe ik vaak in samenwerking met andere tekstschrijvers, zoals Huub Oosterhuis. We maakten bijvoorbeeld Ken je mij, gezongen door Trijntje. Ik krijg wekelijks reacties van mensen die het zo mooi vinden. De royalty’s, per track op een cd, leveren misschien 12 cent op. Het meest lucratief zijn de portretten die ik film, want dat doe ik in opdracht.”

Mirjam: „Ik zing het liefste, maar gelukkig heb ik een leuke baan.”

Stijn: „Als je autonoom wilt werken, is het fijn als je financieel onafhankelijk bent. Ik hoef niet de hele dag de verkoopcijfers van mijn boeken te checken. Dat maakt mijn geest vrij. De huur hijgt niet in onze nek.”

Mirjam: „Leven van het zingen wil ik wel, maar het kan nog niet. Het was wel heel fijn dat Stijn mij de eerste jaren na de geboorte van Samuel kon onderhouden.”

Stijn: „Dat gaf vrijheid. Maar nu is het goed dat ze zichzelf ontplooit.”

Mirjam: „Stijn maakt zich meer zorgen over geld dan ik.”

Stijn: „Nou, ik kijk meer vooruit.”

Mirjam: „En ik leef meer in het moment. Ik werk sinds anderhalf jaar weer in loondienst, daarvoor gaf ik een jaar freelance zanglessen.”

Stijn: „Dat was een beetje een onverantwoordelijk jaar.”Toen je deze baan kreeg, was ik opgelucht. En jij groeit ervan.”