vraag het de thuiskok

Marjoleine de Vos beantwoordt wekelijks een vraag over koken.

Vroeger had ik een simpele Atag-gasoven. Hier kon ik prima soezen in bakken. Nu heb ik een prima Miele heteluchtbakoven. Deze bevalt heel goed. Alleen soezen kan ik hier niet in bakken. Wat ik ook doe. Alleen onderwarmte of zowel onder- als bovenwarmte, het lukt niet.Heeft dit te maken met de heteluchtfunctie?

P. Bilderbeek Brands

Een gasoven heeft bijna niemand meer, maar als je brood wilt bakken is de wat vochtigere hitte van gas ideaal. Elektrische ovens geven een drogere, maar gelijkmatigere hitte.

Nog gelijkmatiger is de heteluchtoven, die met behulp van een ventilator de oven (in principe) overal even warm houdt. Een heteluchtoven moet altijd wat lager ingesteld worden dan een conventionele oven met onder (en boven) warmte, tussen de 15 en de 30 graden lager.

Uit deze laatste mededeling is meteen al duidelijk dat ovens behalve een geluk ook een probleem zijn. Ze hebben een thermostaat en beweren een bepaalde temperatuur aan te houden, maar of dat echt zo is, is maar de vraag. Het is verstandig om een (goed geijkte) oventhermometer te kopen en de temperatuur die die aangeeft te vergelijken met de temperatuur die de oven beweert te hebben. En dan nog: vlakbij de verwarmingselementen is de oven veel heter dan in het midden – en sommige gerechten (grote ovenschalen, bladen vol koekjes) komen behoorlijk dicht in de buurt van de elementen. Dan is een heteluchtoven handig.

Ook is het verstandig om een constante temperatuur in de oven te houden – de verwarmingselementen worden veel heter als de thermostaat aanslaat, veel heter dan de aangegeven temperatuur. Wat kan helpen om de temperatuur constant te houden is een ovensteen in de oven leggen – steen houdt de warmte langer vast dan het metaal van de oven. Dat scheelt ook in temperatuurschommelingen als je de ovendeur opendoet.

Sommige mensen gebruiken vrijwel uitsluitend hun heteluchtoven. Ik doe dat meestal niet, maar wel als ik verschillende gerechten boven elkaar heb staan of koekjes bak. Maar misschien verwaarloos ik de hetelucht- functie te veel.

De hete lucht droogt gerechten wel sneller uit – dat is voor koekjes geen probleem, maar voor cake bijvoorbeeld wel.

Voor soesjes is de statische oven, met eventueel nog een bakje water erin, beter dan een heteluchtoven. Dan rijst het deeg beter. Aangezien het de lezer ook met alleen de onderwarmte niet lukt, lijkt het verstandig de oven te ijken – misschien heeft de onwil van de soesjes iets met de temperatuur te maken. Probeer de oven goed te leren kennen. Het is en beetje een saai antwoord, geen directe oplossing, maar ik vrees dat dat het enige is wat erop zit.

    • Marjoleine de Vos