Tussen de nazi's, de cowboys en de planten

Ook in games duiken zombies steeds vaker op buiten hun horrorhabitat: in de Tweede Wereldoorlog, op Facebook en in race-spelletjes. Griezelpuristen zijn er tegen, maar voor gamers is ‘de snelle zombie’ al heel gebruikelijk.

Fanatieke gamers moeten al jaren oppassen dat ze niet op het menu van zombies belanden. In 1984 moest de speler ramen en deuren barricaderen om de ondoden tegen te houden in The Evil Dead op de Commodore 64. De ware doorbraak voor zombies in games volgde in 1996 met Resident Evil op de Playstation. De gamer moest zich zien te redden in een door zombies omgeven stadje. Deze succesvolle gamereeks bestaat inmiddels uit vijf delen, en deel zes komt dit jaar uit. Op Resident Evil zijn zeker de laatste jaren op de verschillende spelcomputers veel varianten verschenen. Dankzij de grafische vooruitgang ogen de zombies uit games als Dead Island en Dead Rising steeds grimmiger.

Dit zijn de echte zombiegames, opvallend is dat ondoden steeds vader opduiken op onverwachte plekken. In de oorlogsgame Call of Duty bestrijdt je doorgaans levende soldaten, maar in 2008 was daar een zombie-epiloog. De speler mocht het opnemen tegen hordes Nazi-zombies. Zaak was weer om je huisje te barricaderen, net als in The Evil Dead in 1984. Ook cowboygames (Red Dead Redemption) en racegames Dirt 3) kregen een zombiemodus.

De game-industrie put hierbij inspiratie uit recente zombiefilms als Dawn of the Dead en 28 Days Later. In deze films werd de snelle zombie geïntroduceerd. Deze atletische zombie blijkt voor gamers een spannendere vijand dan zijn motorisch gestoorde voorouder.

De zombie heeft ook zijn weg gestrompeld naar de mainstreamgames. Zo is er op Facebook Zombie Lane. Met behulp van Facebook-vrienden moet je de zombies van je afhouden. Plants vs Zombies is een populair spel voor onder andere de iPhone. Met gebruik van schietende planten moet de speler zij tuin beschermen tegen ondode bezoekers. Deze cartooneske zombie doet qua motoriek weer denken aan de ouderwetse zombie. Niet griezelig, behoorlijk traag, maar eveneens vermakelijk.

    • Diederik Huffels