Toasty garnacha

Wat moet wijn kosten? Rond de zeventig eurocent per fles aan accijns, warehousing en transport. Vervolgens anderhalve euro voor de fles zelf, capsule, etiket en doos. En dan de wijn. Over de kostprijs daarvan plus over de marge voor leverancier en verkoper wordt btw geheven. Wijn onder de vier euro per fles kan dus eigenlijk niet. Toch is deze er volop. Redenen te over. Zo is er een wereldwijd wijnoverschot. Er zijn EU-subsidies. Voorraden worden afgewaardeerd. Verlies nemen is voordeliger dan opslaan. Daarom: koopjes te over. Uit Spanje Marqués de Montañana 2010 Old Vine Garnacha 2010 uit Calatayud bijvoorbeeld. Zit in een kostbaar ogende fles. Brede schouders. Diepe ziel. Bijkans dubbelglas. Luxe etiket met deftig familiewapen. Gouden capsule. Maar de inhoud kan de luxe uitmonstering aan. Erg lekkere, licht toasty garnacha. Met zwoel, zoet rijp rood fruit. Een snufje specerij. Pepertjes. Een prijskaartje van ruim een tientje had mij niet verbaasd. Maar Jumbo is tevreden met 6,99 euro.