Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Succes met de lelijkste kledingstukken ter wereld

Modeontwerper Maarten van der Horst studeerde een jaar geleden af met hawaïbloezen. Het leverde hem veel werk op.

De ene na de andere grote modenaam was al bij hem langs geweest, vertelde Maarten van der Horst (29) afgelopen september in zijn showroom in Parijs, die hij deelde met andere ontwerpers uit Londen. Suzy Menkes, de gezaghebbende modecriticus van The Herald Tribune, Anna Wintour van de Amerikaanse Vogue, Rei Kawakubo van het Japanse modelabel Comme des Garçons. „Ik ben een enorme fan van die mensen, dus ik moest echt mijn best doen om niet al te starstruck over te komen.”

Bijzonder, die aandacht, want pas een half jaar daarvoor was Van der Horst afgestudeerd aan de masteropleiding van Central Saint Martins in Londen. In zijn examencollectie combineerde hij hawaïbloezen, bermuda’s en capribroeken – van top tot teen bezaaid met tropische bloemenprints – met pastelkleurige petticoats en ruches. Het was nieuw, goed gemaakt en, zo bleek later, liep ook nog op de mode vooruit: dergelijke prints waren een seizoen later te zien in de collecties van grote modehuizen als Céline en Stella McCartney.

Meteen na zijn eindexamen vroeg de Britse modeketen Topshop Van der Horst een kleine collectie onder zijn eigen naam te ontwerpen, die in april gelanceerd gaat worden. Het Zweedse merk Acne wilde hem als consultant.

Vervolgens werd Van der Horst opgemerkt door Lulu Kennedy, een invloedrijke Londense die elk jaar drie mode-alumni de kans biedt hun kleding te showen bij de London Fashion Week. Van der Horst gebruikte die mogelijkheid om afgelopen augustus zijn tweede voorjaarscollectie te tonen. En die werd pardoes ingekocht door de grotere internationale modewinkels: het Londense Selfridges, Opening Ceremony in New York en Los Angeles en Edition in Tokyo.

En nu is Van der Horst één dagje in Nederland. In een fotostudio in Amsterdam-West wordt zijn kleding gefotografeerd door het fotografenduo Meinke Klein. Zijn moeder is ook aanwezig op de set, want tijd om haar thuis in Amersfoort te bezoeken heeft hij niet. „Op zijn zeventiende ging hij al naar de modeshows in Parijs”, vertelt ze trots. „Met de trein, in zijn eentje. Dan belde hij geëmotioneerd: ‘Mama, ik sta daar en daar voor de deur! Ik hoop zo dat ik naar binnen mag!’”

De kleding van Maarten van der Horst is jong en ongecompliceerd, en vaak te herkennen aan een jongens-achtige snit. „Het woord fun is heel erg belangrijk. Het is toch hilarisch om af te studeren aan de beste modeopleiding ter wereld met hawaïbloezen, de lelijkste kledingstukken ter wereld?”

Bachelor

Voor hij aan zijn modemaster aan Central Saint Martins begon, behaalde hij zijn bachelordiploma aan ArtEZ in Arnhem. „Ik ging naar Londen om een schop onder m’n kont te krijgen”, zegt Van der Horst. Louise Wilson, de legendarisch strenge hoofddocent, liet hem een jaar langer over de opleiding doen. „Om het uiterste uit me te trekken”, volgens Van der Horst.

Gemakkelijk was het niet. „De opleiding en het leven in Londen waren duur. Op een keer werd ik m’n huis uitgezet en liep ik ’s nachts met mijn koffer over straat. Mijn vrienden waren op vakantie, ik kon nergens terecht.”

Tegen de tijd dat er een afstudeercollectie moest komen, was al zijn geld op. De petticoats die hij gebruikte kocht hij tweedehands en de hawaïstoffen vond hij op eBay. „Allemaal restjes, daarom had elke outfit een andere print.”

Voor zijn tweede collectie borduurde Van der Horst voort op het hawaïthema, maar dit keer op minder ironische wijze. „Ik merkte dat veel van mijn vrienden mijn afstudeercollectie erg leuk vonden. Maar ze konden het niet dragen, omdat de shirts zo gigantisch wijd waren. En ik wil geen ontwerper worden die spectaculaire collecties showt en vervolgens alleen simpele shirts verkoopt.”

Met losse projecten verdient Van der Horst nu zijn geld. Naast zijn collectie voor Topshop en zijn advieswerk voor Acne, ontwerpt hij voor Lulu & Co, het mode-label van Lulu Kennedy. In opdracht van een biermerk ontwierp hij een outfit in samenwerking met modeblogger Susie Bubble. En in April komt er bij G-Shock een horloge van zijn hand uit.

Op 20 februari staat een nieuwe show tijdens de London Fashion Week ingepland, die weer wordt opgevolgd door een showroom in Parijs.

Terug naar Nederland komt hij in elk geval nooit meer. „Wat heb ik daar nou te zoeken?” Financieel houdt hij het in Londen maar net vol, maar zorgen maakt hij zich allerminst „Ik kan mijn huis niet uitgegooid worden, want ik heb geen huis. Ik slaap op een luchtbed in mijn atelier. Ik heb helemaal niks te verliezen.”