Stel: je fans horen vandaag niks van Yes-R

Rapper Yes-R (Yesser Roshdy, 25) , speelt in de film Zombibi die deze week uitkomt. En intussen wachten de fans op zijn nieuwe album. „Een hintje: ik doe dit jaar mee aan De beste zangers van Nederland.” tekst foto

Zombibi

„Ik speel een bijrolletje in Zombibi als een van de Barachi-brothers. Het gaat over zombies die de wereld overnemen en wij komen keihard in actie. Iliass Ojja en ik zijn twee shoarmaboeren die veranderen in stoere, Matrix-achtige dudes met Jean-Claude Van Damme/Bruce Lee-moves. Onder dreiging van de zombies nemen sommigen het initiatief om terug te vechten, zoals wij, en anderen gaan dood. Dat is eigenlijk the whole message.

Zombibi was vet om te doen. Het is mijn derde film. Toch knap voor iemand die basically muzikant is. Ik heb een paar acteerlessen gevolgd, maar ik moet het doen met mijn eigen skills.

„Bij alle films waar ik aan meedeed heb ik de titelsong gezongen, maar voor deze was het wel het moeilijkst. Ga maar een liedje maken over zombies… Hyplified, mijn productieteam, heeft me super geholpen. Samen kwamen we uit op het thema ‘Als er geen morgen was’, ook de titel van het liedje. Het verwijst naar de boodschap van de film: leef bij de dag. Dat klinkt serieus, maar het is toch een partysong geworden.”

Zoontje

„Mijn zoontje van twee is mijn alles en mijn trots. Dat ik vader ben, is elke dag weer bijzonder. Het heeft me geleerd te leven voor iemand anders. ‘Ik ga netter leven’, beloofde ik in het nummer over hem, Me Boy. Normaliter ging ik elk weekend uit. Dat is nu zwaar minder, maar ik mis het voor geen meter. Ik geniet van het thuis zijn, met mijn gezin. Het klinkt saai, maar ik geniet als een tiet.”

Nieuw album

„Dit jaar verschijnt mijn derde Nederlandstalige rapalbum, Fashion. Alles wat ik heb, drop ik op dat album. Het had al vorig jaar af moeten zijn, maar ik ben best kritisch.

„Ik kan er niet veel over zeggen, maar een hintje is dat ik meedoe aan het programma De beste zangers van Nederland, dat later dit jaar wordt uitgezonden. Ruth Jacott, Gerard Joling en Jan Smit waren er ook bij en daar zijn bijzondere samenwerkingen uit ontstaan, die terug te horen zijn op mijn album.

„Ik was 18 toen mijn eerste album uitkwam. Bij het tweede was ik 21. Nu ben ik 25. Ik ben geblessed met het feit dat de jeugd mij leuk vindt, maar ik wil de mensen laten horen dat ik volwassen ben geworden. Mijn nieuwe teksten hebben meer diepgang. In Spiegel aan de wand vertel ik dat ik al vijf jaar een voorbeeld ben voor mijn fans, maar dat ik zelf ook zaken heb waar ik onzeker over ben.”

Dance

„Daarnaast werk ik aan een Engelstalig dance-album. Amerika is denk ik te hoog gegrepen, maar met dance kun je al keihard rocken in de Europese landen. En als het album werkt in China, ben ik in China te vinden. Dat maakt mij niet uit.”

Optreden

„Wat mijn hart sneller doet kloppen, is een vet optreden. Als de mensen meezingen, dan denk ik ‘holy shit, daar zat ik voor in de studio’. Mijn sterke kant: een praatje maken, mee laten zingen, vragen wat ze willen horen.

„Met Marco Borsato heb ik in de Gelredome gestaan, maar het meest bijzondere wat ik heb gedaan is rappen op het album van Tamer Hosny – momenteel de grootste Arabische zanger. Ik ben half-Egyptisch, hij is Egyptenaar. Met hem mocht ik in Kairo optreden voor een paar duizend man. Dat was kippenvel. Ik was er trots op dat mijn Egyptische familie mij daar kon zien.”

Egypte en Marokko

„Mijn hart ligt gesplitst in twee derdewereldlanden, dat zing ik op Mijn pad. Velen noemen dat mijn classic track. Ik zal altijd mooie liedjes blijven maken, maar deze track ga ik niet overtreffen.

„Ik ben in Nederland geboren en ik voel me zeker Nederlands, maar ergens ook weer niet, want ik heb een Egyptische vader en een Marokkaanse moeder. Het voelt als thuis als ik in een van die twee landen ben. Maar ik ben ook blij als ik na drie weken terug naar Nederland ga, omdat ik hier mijn leven heb.

„De zeg maar ‘echte’ Nederlanders vragen mij: ‘Wat ben jij? Dan zeg ik: ‘Nederlander, net als jij. Misschien zijn we wel in hetzelfde ziekenhuis geboren.’ Maar dan zeggen ze: ‘Nee, wat ben jij?’ Dan moet ik toch weer zeggen: Egyptisch-Marokkaans. Misschien dat dat over twintig jaar nog eens verandert.”

Amsterdammer

„Ik praat plat Amsterdams. Kfoel de stet in meh hart. Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Oost en ik woon nu in Diemen-Noord, eigenlijk een soort Amsterdam-centrum. Ik heb het een jaartje geprobeerd in Almere, maar ik ben met gierende banden teruggekomen.

„Ik had graag voor Ajax gevoetbald en voor het Egyptisch elftal. Ik kijk graag naar Oranje, maar ik heb niet het idee dat ze voor hun vlag spelen. Die Egyptenaren wel. Qua voetbal ligt daar mijn hart.”

Theo van Gogh

„Op mijn achttiende verjaardag werd Theo van Gogh voor mijn deur vermoord. Dat was geen leuk cadeau. Ik zou naar school gaan, ik stond onder de douche en ik hoorde enorme knallen. Mijn moeder riep: Yes-R, er is wat gebeurd, mensen gillen op straat. Ik ben snel naar beneden gegaan en daar lag hij. Ik zag een groot mes in zijn buik steken.

„In die tijd had ik een bijbaantje in een pizzeria. Van Gogh kwam daar elke week eten – een pizza Napolitana, een pizza met groene en zwarte olijven en ansjovis, maar bij hem moest je de ansjovis weglaten.

„Het nummer dat ik daarna maakte, Actueel vandaag, schreef ik omdat ik me rot ergerde aan het feit dat het weer in de mode kwam om de islam af te kraken en islamieten daar weer boos over waren. Het is toch bizar dat je elkaar de schuld gaat geven.

„Ik ben blij dat die periode voorbij is, al zijn er nog figuren als Geert Wilders. Maar ik denk: jongens, het is een vrij land, laat die gast lekker roepen wat-ie wil. Geef hem niet te veel aandacht. Dat is juist waar hij opgewonden van raakt.

„Ik wil niet disrespectvol over hem zijn, want ik wil niet dezelfde fout maken als hij. Hij is bewust mensen aan het disrespecteren, op een manier dat het wettelijk nog net kan. Aan zo’n man wil ik geen energie verspillen.”

Moslim

„Ik ben er trots op dat ik een moslim ben. Het is aan God om te beoordelen of ik een goede moslim ben. Ik ben altijd dankbaar voor wat het leven mij brengt, en ik dank Allah voor het succes dat ik nu heb. Ik bid niet vijf keer per dag, maar daar wil ik wel naartoe werken, omdat bidden me rust geeft.”

Ali B

„Mijn neef Ali B leerde me hoe je Nederlandstalige teksten kon schrijven. Lange Frans zag wat in me en hij gaf me een kans om liedjes te gaan maken in zijn studio. Dat was superbelangrijk. Ik kan altijd bij Ali terecht en ik heb ontzettend veel bewondering voor wat hij doet, maar hij en ik zijn totaal verschillende personen. Hij is vijf jaar ouder en echt een slimme jongen. Hij leest veel boeken – maar net waar je zin in hebt. We hebben samen hits gehad, als Leipe Mocro Flavour, maar op een gegeven moment werd het belangrijk dat ik uit zijn schaduw zou stappen en niet meer ‘de neef van’ zou zijn. Dat is gelukt.”

Twitteren

„Ik twitter heel veel. Ga ik nu ook doen! ‘Interview in de American hotel met de NRC Handelsblad’. Zo goed? Spellen is voor mij nog wel een dingetje. Wanneer komt het uit? ‘Zaterdag in alle winkels te koop.’ Is toch een topnieuwtje?

„Ik had op veel meer dan zeventienduizend followers kunnen zitten als mijn oude account niet was gehackt, waardoor ik een jaar geleden opnieuw moest beginnen. Met mijn nieuwe twitternaam ben ik ook moeilijker te vinden. Zet er anders bij: follow @Yes_Rtwit.

„Het is belangrijk om je fans te laten weten wat je doet. Stel: je fans horen vandaag niks van Yes-R. Terwijl ik het wel heel druk heb. Ik laat de fans weten dat er van alles aankomt. Dat ik wel eens praat over Yes-R in de derde persoon, komt doordat ik soms ook een product ben.”

Duimen omhoog

„Ik heb leren accepteren dat sommige mensen mij niks vinden. Op puna.nl, een heel toffe site waar ze ook mijn berichten posten, lees ik dat bezoekers mij veel te commercieel vinden. Daar kan ik nu om lachen. Op YouTube staan heel andere commentaren. Als je 800 duimen omhoog krijgt voor Als er geen morgen was, en 100 naar beneden, dan weet je dat je het goed doet.”

    • Ringel Goslinga
    • Ron Rijghard