Sportweekend: weerzien Suárez en Evra, bereikt ‘great rivalry’ kookpunt?

Het veelbesproken moment in oktober 2011: Suárez noemt Evra 'negrito' en krijgt daarvoor acht duels schorsing. Foto Reuters / Phil Noble

Het is historisch gezien de meest beladen wedstrijd voor beide: Manchester United ontvangt vanmiddag om 13.45 uur Liverpool. Ooit dacht de grootmacht uit Beatles-stad dat United nooit aan hun achttien landtitels zou komen. Maar sinds vorig seizoen staan de Mancunians op negentien terwijl The Reds sinds 1990 droogstaan. En dat doet pijn.

Tel daarbij op de recente heibel omtrent Luis Suárez, die een forse schorsing kreeg voor het racistisch bejegenen van United-verdediger Patrice Evra, en je hebt een extra gepeperde rivaliteit. Beide spelers zullen elkaar vanmiddag wel even opzoeken, is de voorzichtige voorspelling.

In de competitie won Liverpool deze Ajax-Feyenoord van Engeland drie jaar geleden voor het laatst op vijandig grondgebied. Het werd toen 1-4. United won van de laatste tien edities op Old Trafford zeven keer.

Een van de grootste katers voor Liverpool: Cantona scoort kort voor tijd in FA Cup Final ’96:
http://youtu.be/3RYNMcZXCzw

Haase en De Bakker voor volk en vaderland

Ooit was een weekend Davis Cup-tennis nog enigszins een nationale happening in Nederland. In 1980 stonden ‘we’ nog in de finale in en tegen de Sovjet-Unie. Kansloos met 5-0 naar huis gestuurd, dat wel. Dit weekend wacht Finland.

Het laatste echte wapenfeit dateert van 2001 toen in de halve finale met 2-3 werd verloren van Frankrijk. Dat waren nog eens tijden:

Inmiddels zit Nederland, geleid door Jan Siemerink, niet meer in de hoogste divisie van de Davis Cup. Tegen Finland moet in de Bossche Maaspoort een eerste stap worden gezet naar terugkeer in de Wereldgroep. Robin Haase en Thiemo de Bakker begonnen gisteren prima in het enkelspel: 2-0. Vandaag kunnen debutant Jean-Julien Rojer en Jesse Huta Galung in het dubbelspel de strijd beslissen.

Crossen in de sneeuw

Niet bepaald een volkssport in Nederland, maar wel spectaculair hoor, dat rallyracen. Zeker in de sneeuw. Dit weekend in Zweden de tweede race van het WK - met het Nederlandse team van Merksteijn - en dat betekent dit:

En dan nog dit…

In de eredivisie op voorhand niet zoveel vuurwerk. Ajax krijgt het waarschijnlijk moeilijk om in Breda aan het zelfvertrouwen te werken. Uit bij NAC treffen de ‘grote’ clubs vaak elf bovengemiddeld gemotiveerde zwartgele strijders. Feyenoord-Vitesse is op papier een hele leuke wedstrijd. En kunnen AZ en PSV profiteren van het verlies van Twente?

Schaatsen: helaas geen Elfstedentocht maar wel dooi en dus gaat de blik weer naar binnen, in dit geval de ijshal in Hamar. Op de Olympische baan wordt vandaag en morgen gereden voor de Wereldbeker.

    • Jules Seegers