Shorttrackers snel op Dordts ijs

De Nederlandse shorttrackers hebben vrijdagavond voor eigen publiek goede zaken gedaan tijdens de finales van de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht.

Op de kwalificatiedag schaatsten de Nederlanders zich in de drukbezette ijshal van de Dordtse Sportboulevard naar elf startplekken in de finalerondes van zaterdag en zondag. Bovendien kwalificeerden de aflossingsploegen, zowel mannen als vrouwen, zich voor de halve finales.

Het vrouwenkwartet, bestaande uit Jorien ter Mors, Annita van Doorn en de zussen Sanne en Yara van Kerkhof, eindigde als tweede, achter de ploeg van Zuid-Korea. De mannenploeg, met Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Niels Kerstholt, won zijn race, voor het Chinese team. Zaterdag worden de halve finales verreden, zondagmiddag de finale.

Mede dankzij die resultaten zijn beide aflossingsploegen ook verzekerd van deelname aan de WK, volgende maand in Shanghai.

Na de succesvolle EK in Heerenveen, vorig jaar, kreeg Nederland voor het eerst de finales van het wereldbekercircuit toebedeeld van de internationale schaatsunie (ISU). Het evenement past bij de Nederlandse ambities om het shorttracken terug te brengen naar het hoogste internationale niveau.

Bij de vrouwen plaatsten Ter Mors, Van Doorn en Yara van Kerkhof zich vrijdag voor de finalerondes op de 500 meter. Ter Mors verzekerde zich bovendien van een startbewijs voor de 1.000 meter. Bij de mannen haalde Kerstholt en Van der Wart de finalerondes op de 500 en 1.000 meter. Knegt mag verder op de 1.000 meter.