Schultz: dit jaar geen bonus voor directie NS

Vanwege de slechte prestaties van de afgelopen week wil minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) dat de directie van NS dit jaar afziet van de bonus. „Als ik bij de NS zou werken en ik zou over mijn eigen bonus gaan, zou ik van die bonus afzien”, zei Schultz vrijdag tegen RTL Nieuws.

Vorig weekend was het treinverkeer urenlang totaal ontregeld als gevolg van de winterse omstandigheden. Sinds zondag rijdt NS daarom volgens een aangepaste dienstregeling, met minder treinen. NS en spoorbeheerder PoRail maakten vrijdag bekend dat die aangepaste dienstregeling in elk geval tot en met vrijdag wordt verlengd. Ze willen bij de onzekere weersituatie een „stabiele en voorspelbare dienstregeling” bieden.

Schultz wil dat NS en ProRail bij winters weer eerder overgaan op een speciale dienstregeling. „Daarmee wordt voorkomen dat verstoringen zich bij onverwachte omstandigheden als een olievlek verspreiden en het hele treinverkeer tot stilstand komt”, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Hoewel er sneeuw was voorspeld, begon NS vorige week vrijdag met de gewone dienstregeling. Op zaterdagmiddag besloten NS en ProRail dat op zondag de aangepaste dienstregeling zou ingaan.

Schultz laat onderzoeken wat het kost om het spoor ‘winterhard’ te maken. Ook moeten NS en ProRail het spoor snel ‘robuuster’ maken. Ze verschillen van mening over de manier waarop dat moet. ProRail wil het aantal wissels verlagen. Volgens NS gaat dat ten koste van de flexibiliteit.