Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Sap kritisch op kabinet, maar ook op zichzelf - ‘was voor mij lastig jaar’

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil een “groen en sociaal alternatief” bieden voor het kabinet-Rutte. In haar toespraak op het partijcongres in Utrecht leverde ze fikse kritiek op het “kortzichtige en onbarmhartige kabinetsbeleid”, maar stak ze de hand ook in eigen boezem. “Laat ik er geen doekjes om winden, voor mij was het ook een lastig jaar.”

Jolande Sap. Foto GroenLinks

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil een “groen en sociaal alternatief” bieden voor het kabinet-Rutte. In haar toespraak op het partijcongres in Utrecht leverde ze fikse kritiek op het “kortzichtige en onbarmhartige kabinetsbeleid”, maar stak ze de hand ook in eigen boezem. “Laat ik er geen doekjes om winden, voor mij was het ook een lastig jaar.”

Sap volgde eind 2010 Femke Halsema op als partijleider van GroenLinks. Direct moest ze een knoop doorhakken over de politietrainingsmissie in Afghanistan. Ondanks veel tegenstand in een deel van haar achterban stemde Sap in met de missie. Sap blikte terug:

“Ik heb vol overtuiging en energie de leiding genomen. Iets te energiek, vinden sommigen, zoals bij Kunduz.”

Politiek redacteur Derk Stokmans, die vandaag aanwezig was op het partijcongres, denkt echter dat een meerderheid van de GroenLinks-leden de discussie rond de steun van GroenLinks aan de Kunduz-missie niet meer verder op de spits wil drijven.

Uit peilingen blijkt dat nog altijd een meerderheid tegen is. Maar toch stemde tweederde van de leden op het congres voor. Veel GroenLinks-leden hebben dus ingestemd met de steun, terwijl zij eigenlijk tegen de missie zijn. Dat hebben ze vrijwel zeker gedaan om een scheuring binnen de partij te voorkomen.

Sap laat stekkerdozen voortaan thuis

Ze verwees ook naar haar ongelukkige optreden tijdens de Algemene Beschouwingen, toen ze een naar eigen zeggen “niet geheel geslaagd experiment met een stekkerdoos” uithaalde.

“Een geruststelling kan ik jullie in ieder geval geven: elektrotechniek laat ik voortaan aan vaklui over.”

Meer in het algemeen erkende Sap volgens politiek redacteur Stokmans dat er te veel wordt getobd binnen de partij. Maar er bestaan dan ook nogal wat zorgen over het succes en de zichtbaarheid van GroenLinks. De partij staat in de peilingen al een behoorlijke tijd op verlies.

‘Samen een eind maken aan gemopper achter de dijken’

Volgens Sap snijdt het kabinet op alles wat kwetsbaar is. Ze hekelde de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, op kunst en op de natuur.

“Deze kortzichtige bezuinigingspolitiek is lichtjaren verwijderd van de progressieve toekomstpolitiek die Nederland zo hard nodig heeft.”

De GroenLinks-partlijleider pleitte voor hervorming van de arbeidsmarkt, van het pensioenstelsel en van de zorg. Ze prees groene initiatieven en riep op tot een “groene Kafka-brigade, die overbodige regels waar groene ondernemers tegenaan lopen, opspoort en uit te weg ruimt.”

Sap sloot haar toespraak af met het nodige optimisme:

“Samen maken we een einde aan het tijdperk van gemopper achter de dijken. En samen gaan we werken aan een groene, sociale en hoopvolle toekomst.”