Republikeinen in Maine: Romney of Paul – Romney benadrukt conservatisme

Romney hoopt na drie verliezen op rij in Maine weer een Republikeinse voorronde te winnen. Foto AP / Robert F. Bukaty

Mitt Romney hoopt vannacht (Nederlandse tijd) eindelijk weer eens een ronde te winnen in de Republikeinse voorverkiezingen. Maar ook Ron Paul heeft wel degelijk kans op de overwinning.

Romney verloor ruim een week geleden in drie staten op rij van Rick Santorum: Minnesota, Missouri and Colorado. Alle drie relatief kleine en weinig belangrijke staten, maar het liet zien dat Romney nog altijd ongemakkelijk ligt bij zeer conservatieve Republikeinen.

Het was daarom niet vreemd dat Romney in zijn toespraak vandaag in Maine vooral zijn conservatisme benadrukte. Hij beschreef zichzelf als een zeer conservatieve Republikeinse gouverneur in de tijd dat hij die functie bekleedde in de staat Massachusetts. Hij benadrukte:

“Mijn route naar het conservatisme voerde vanuit mijn familie, mijn geloof en mijn levenswerk.”

Een politiek analist legt uit dat Romney niet als een echte conservatief wordt gezien:

Gingrich en Santorum doen niet mee in Maine

De enige echte uitdager van Romney in Maine is Ron Paul, de rechtlijnige libertarische kandidaat op leeftijd die nog nergens won maar wel overal een trouwe aanhang heeft. Newt Gingrich en Santorum doen niet mee in Maine.

Paul was vandaag optimistisch.

“Ik denk dat we een heel goede kans maken. [Maine] is voor mij een heel belangrijke staat.”

Er bestaan geen betrouwbare peilingen in Maine

Wat de strijd in Maine extra spannend maakt, is dat er is geen betrouwbare peilingen bestaan voor de staat, waar vier jaar geleden minder dan 5.500 mensen hun stem uitbrachten bij de Republikeinse voorverkiezingen.

De caucus in Maine (een soort groepsbijeenkomsten, in plaats van echte verkiezingen) begon al op 4 februari. Vanavond wordt het traject afgesloten en zal duidelijk worden wie de Republikeinen in deze kleine staat aan de oostkust van de Verenigde Staten prefereren.

Romney zelf is ondertussen alweer vooral bezig met de voorverkiezingen in de staat Michigan, waar hij een aanval voorbereidt op Santorum. Romney is geboren in deze staat en zal de voorronde in Michigan dus kostte wat het kost willen winnen.

    • Niels Posthumus