Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechters om integriteit van strafzaken gehaald

Twee rechters in Breda mogen voorlopig geen strafzaken meer doen in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar “serieuze integriteitschending”. President Henk Naves van de rechtbank in Breda zegt dat hij de twee magistraten “in de luwte heeft gezet”, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Twee rechters in Breda mogen voorlopig geen strafzaken meer doen in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar “serieuze integriteitschending”. President Henk Naves van de rechtbank in Breda zegt dat hij de twee magistraten “in de luwte heeft gezet”, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De procureur-generaal van de Hoge Raad, Jan Watse Fokkens, bekijkt of de rechters tijdens een strafzaak mogelijk ontoelaatbare contacten hebben gehad met een officier van justitie. “Dit soort aantijgingen moet je serieus nemen”, zegt Naves. Het is een uitzonderlijke maatregel, die bovendien komt op het moment dat justitie heeft besloten twee voormalige rechters uit Den Haag te vervolgen wegens meineed.

De maatregel tegen de rechters in Breda is opgelegd nadat rechters uit Arnhem vorig jaar ernstige twijfels hebben uitgesproken over het handelen van hun Brabantse collega’s. De rechters uit Arnhem hebben een strafzaak tegen een man die verdacht wordt van doodslag op een baby in december 2009 overgenomen van de rechtbank in Breda. Dat gebeurde nadat zich bij de behandeling van die zaak in Breda incidenten hadden voorgedaan.

In april vorig jaar werd de rechtbank met succes gewraakt door de raadsman van de verdachte. De wraking werd toegewezen omdat de rechters weigerden een deskundige op het gebied van kindermishandeling, R. Bilo, te horen terwijl ze dat eerst wel hadden toegezegd.

De Arnhemse rechters oordeelden in december dat twee rechters uit Breda met de officier van justitie “buiten de zitting om” ontoelaatbaar overleg hebben gehad over het benaderen van Bilo. “Ook hebben genoemde rechters in april 2011 geen openheid van zaken over dit overleg gegeven tegenover de wrakingskamer”, aldus de rechtbank.