Publieksfavoriet Adele maakt comeback bij show rond Grammy-uitreiking

Adele, Bruno Mars, de Foo Fighters en Kanye West zijn de grote kanshebbers bij de Grammy’s, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen, die zondag worden uitgereikt.

Wie wint er zondagnacht bij de 54e Grammy-uitreiking in Staples Center te Los Angeles? Rapper Kanye West is de grote kanshebber voor de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen met zeven nominaties. De Foo Fighters, Adele, Bruno Mars hebben elk zes nominaties, waarvan Adele en Bruno Mars genomineerd zijn voor de belangrijkste categorieën Album of the Year, Song of the Year en Record of the Year.

Publieksfavoriet Adele maakt met haar optreden bij de live uitgezonden Grammy-galashow, gepresenteerd door rapper LL Cool J, haar comeback. De Britse zangeres treedt voor het eerst weer op voor een groot publiek sinds haar stemoperatie. „Wat een eer. Mijn eerste optreden in maanden. Zenuwslopend, maar wat een manier om mijn rentree te maken”, liet de zangeres weten.

Ook uitzien is het naar het optreden van The Beach Boys – voor het eerst weer in 20 jaar. De bandleden Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston en David Marks geven samen met Maroon 5 en Foster the People een speciale show. De band viert zijn vijftigste verjaardag met een nieuw album en er staat ook een wereldtournee op stapel.

Bruce Springsteen and the E Street band speelt eveneens op het muziekgala, evenals Paul McCartney, Katy Perry, Chris Brown, Coldplay, Rihanna, David Guetta en Bruno Mars. Postuum krijgt Gil Scott-Heron een Lifetime Achievement Award.

Tijdens de uitreiking zijn er muzikantenprotesten buiten het Staples Centre tegen de herstructurering van de Grammy Award categorieën. In april werd aangekondigd dat de Grammy categorieën voor 2012 waren teruggebracht van 109 naar 78. Dat was nodig, zei de organisatie „om de eer van de hoogste onderscheiding in de muziekindustrie te behouden.”

De klappen vielen vooral bij de inheemse en ‘native American’ muziek. In 31 genres zoals cajun/zydeco, polka en Hawaïaanse muziek, maar ook binnen de genres latinjazz, r&b, blues en gospel is geschrapt. Het wegvallen van de prijs „verkleint de kans op erkenning van muziek van minderheden”. En dat zal financieel gemerkt worden, klagen de artiesten. Zij worden gesteund in hun protest door artiesten als Paul Simon en Carlos Santana. Later gaan de demonstranten optreden in de ‘Not Those Awards All-Star Latin Jazz Jam’ in een nachtclub in Los Angeles.

De in oktober overleden Apple-topman Steve Jobs krijgt een speciale Grammy Award. De zogenoemde Trustees Award, die een dag voor de gewone Grammy Awards, wordt uitgereikt, is voor mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de muziekindustrie, zonder zelf muziek te hebben gemaakt. Jobs zat onder meer achter de iPod, iPhone en iPad.

Vorig jaar was de grootste Grammy-verrassing bassiste/zangeres Esperanza Spalding die totaal onverwacht als eerste jazzartiest de prijs kreeg voor Best New Artist, en daarmee Mumford & Sons, Florence & the Machine, Drake en vooral tieneridool Justin Bieber het nakijken gaf.

    • Amanda Kuyper