President Guatemala wil drugs legaliseren - ‘war on drugs helpt niets’

Politie in Guatemala neemt grondstoffen in beslag waarmee drugs kan worden gefabriceerd. Foto Reuters / Jorge Dan Lopez

De president van Guatemala, Otto Perez Molina, heeft vandaag gezegd dat hij de regeringsleiders van Centraal-Amerika binnenkort zal voorstellen collectief drugs te gaan legaliseren.

Perez Molina wil zijn voorstel presenteren tijdens de volgende politieke top in de regio. Hij zei volgens persbureau AP in een radio-interview dat legalisering ook de decriminalisering van drugssmokkel inhoudt. Zijn opmerkingen zijn extra opvallend, omdat hij tijdens de verkiezingen vorig jaar juist nog een keiharde aanpak van drugsbendes bepleitte.

Centraal-Amerika (en niet in de laatste plaats Guatemala) gaat zwaar gebukt onder de criminaliteit van rivaliserende drugskartels. Die smokkelen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten en produceren daarnaast op grote schaal drugs als methamphetamine (een versterkte vorm van speed) in de regio zelf. Ook deze drugs zijn bedoeld voor de export naar de VS.

Verslag van het oprollen van een drugslab in Mexico eind vorige maand:

Perez Molina: al het geld voor ‘war on drugs’ heeft niets uitgericht

Perez Molina zei in het radio-interview dat al het geld dat in de ‘war on drugs’ is gestopt niets heeft kunnen doen om de drugssmokkel te verminderen. Net zo min als de meest geavanceerde technologie die hierbij wordt gebruikt. Hij pleit daarom nu voor een radicaal andere aanpak.

Het soort wanhoopsplan dat Perez Molina nu voorstelt, is een reactie op het enorme moordcijfer in zijn land. Per 100.000 inwoners zouden in Guatemala volgens cijfers van persbureau AP jaarlijks maar liefst 45 mensen worden vermoord. Dat is meer dan tijdens de burgeroorlog in de tweede helft van de vorige eeuw die in totaal aan zo’n 200.000 mensen het leven kostte.

Bijna nergens ter wereld worden relatief zo veel mensen omgebracht. Slechts in zes landen ligt het moordcijfer nog hoger. Dat zijn bovendien allemaal landen in Centraal-Amerika en de Cariben.

Perez Molina wil plannen maandag al bespreken met leider El Salvador

President Perez Molina wijt dat hoge moordcijfer aan de strijd tussen verschillende drugskartels in zijn land, die elkaar met veel geld en wapens naar het leven staan. In heel Centraal-Amerika zorgt de strijd tussen drugsbendes voor grote problemen en steeds moorddadiger samenlevingen.

De president van Guatemala wil zijn plan maandag direct al bespreken met zijn collega Mauricio Funes, de president van El Salvador. Dat land heeft traditioneel ook te kampen met veel drugscriminaliteit en een extreem hoog moordcijfer - het op één na hoogste ter wereld momenteel.

Of het plan van Perez Molina kans van slagen heeft, is echter maar zeer de vraag. De kans dat de Verenigde Staten een legalisering van drugs in Centraal-Amerika zullen toestaan is nihil.