Paaldansen is niet ordinair. Het is fitness

Paaldansen is hot. Waar al die belangstelling opeens vandaan komt? „Het bleek een hartstikke leuke danstraining te zijn.”

rotterdam paaldansen foto nrc rien zilvold

Een jonge vrouw in een kort, grijs sportbroekje kronkelt om een paal heen. Met één hand houdt ze zich bovenin vast, soepel draait ze rond. Daarna glijdt ze naar beneden en landt met haar billen op de grond. „Móóói”, roept docente Olga Korink, toekijkend vanaf de zijkant. „Prachtig, meid!”

In de ruimte van de Paaldans Academy in Rotterdam zijn vijfentwintig jonge vrouwen met glimmende danspalen in de weer. Blauwe neonspots verlichten de zaal. Aan de muren hangen grote spiegels. De vrouwen doen mee aan een beginnerscursus paaldansen. Ze dragen shorts en strakke shirtjes. Een enkeling is in een trainingsbroek.

Renate (24) en Celina (23) zijn hier voor het eerst. Het leek ze wel leuk om „een beetje charmant om zo’n paal te slingeren”. De twee hoorden erover van vriendinnen. „Paaldansen is echt hot”, zegt Renate. „Je ziet het op Twitter en Facebook: iedereen heeft het erover.” Celina: „Dus wij hadden zoiets van: laten we het maar eens uitproberen.”

Paaldansdocente Olga Korink (45) merkt dat haar lessen in de belangstelling staan. De workshops zijn zo populair dat het voor Korink een fulltime baan is geworden. Wekelijks geeft ze les aan zestig vrouwen. „Ik zie vooral veel studenten die eraan beginnen”, zegt Korink. „Ze willen iets doen om fit te blijven en horen van elkaar dat paaldansen een goede work-out is. Het is sportief en een tikkeltje ondeugend.”

Ook in fitnesscentra doet de danspaal zijn intrede. Volgens brancheorganisatie EFAA vinden op „enkele tientallen” sportscholen in Nederland paaldanslessen plaats. Het grote studentensportcentrum Olympos in Utrecht (10.000 leden) begon er twee jaar geleden mee. Daar heet het alleen geen paaldansen, maar pole fitness. „Dat is bewust zo gekozen”, legt sportcoördinator Manon Snijders uit. „De term paaldansen doet denken aan het duistere clubcircuit waar paaldansen vandaan komt. Maar bij pole fitness gaat het absoluut niet om het sensuele. Het draait om spieren opbouwen. Kracht. Het is sportgericht.” En het loopt goed. Alle lessen zijn volgeboekt. Snijders: „Het is dat we maar één paal hebben, anders zouden we nog veel meer inschrijvingen hebben.”

Ook in fitnesscentrum De MIX in Nieuwegein (3.500 leden) staat een paal. En ook daar zijn de lessen vol.

Zelfs een enkele middelbare school waagt zich eraan. Tienerscholieren van de vmbo-school Van Haersmasingel in Drachten krijgen binnenkort een les paaldansen. De leerlingen van theaterdocente Henrike Cuperus mochten een dansvorm uitkiezen die zij tijdens het vak culturele en kunstzinnige vorming willen beoefenen. En ze kozen voor paaldansen. „Ik moest eerst ook even slikken”, geeft Cuperus toe. „Ik dacht dat paaldansen thuishoorde in nachtclubs. Maar we zijn gaan kijken, en het bleek een hartstikke leuke danstraining te zijn. Het is gewoon fitness. Alleen dan met een paal.”

Waar al die belangstelling opeens vandaan komt?

Uit de tv-shows van Oprah Winfrey. Zij besteedde vanaf 2003 herhaaldelijk aandacht aan Amerikaanse sterren die paaldansen, zoals Madonna, Angelina Jolie, Britney Spears, Fergie en de Sugababes. Sindsdien verschijnt de danspaal steeds vaker in videoclips en bij optredens. In eigen land liet zangeres Ellen ten Damme in haar laatste show Cirque Stiletto mannelijke dansers een paaldansact opvoeren.

„Paaldansen is van zijn ordinaire imago af”, weet Kim (23), een van de cursisten van de Paaldans Academy. „Het is gewoon acrobatiek. Niet bedoeld om mannen op te geilen.”

Anna (20) vindt wel dat in het paaldansen een seksueel element zit. Maar dat zit in elke dans, zegt de Oekraïense studente. „Een vrouw ís seksueel. Dat kun je niet weglaten.”

Anna volgt sinds twee jaar fanatiek lessen en heeft naar eigen zeggen weinig last van het onfrisse imago van paaldansen. „Het is geen taboe meer. En jongens vinden het reuze spannend als ik erover vertel. ‘Oeh, wanneer kom je een showtje geven?’, zeggen ze dan.”

Het was moeilijker om haar eigen ouders te vertellen over haar hobby. Haar vader kwam er zelf achter doordat hij op internet een foto van zijn dochter aantrof, hangend aan een paal. Anna: „Dat vond hij niet leuk.” Daarna heeft ze hem een video laten zien van paalacrobatiek. Moeilijke trucs die ze aan het leren is. „Daarna zei hij: meisje, als jij dit kunt, ben ik trots op je.”

Naschrift: De achternaam van Anna is om privacyreden uit dit artikel verwijderd. [22 augustus 2017, red.]

    • Andreas Kouwenhoven