Over de haag

Vermoeiend, Geert (1)

Een risico waarmee Geert Wilders altijd rekening houdt: dat het grote publiek genoeg van hem krijgt. Daarom geeft hij spaarzaam interviews. Een ervan was onlangs met Leefbaar Rotterdam. En in dat vraaggesprek zei hij, volgens de site van die partij: „Ik hoop dat de pers niet voor elkaar krijgt dat mensen ‘Wilders-moe’ worden.”

Vermoeiend, Geert (2)

In maart kan Wilders-moeheid weer toeslaan. De PVV’er zal dan goed geregisseerd de publiciteit zoeken met het onderzoek dat hij liet uitvoeren naar het nut van de euro. Al weet hij de conclusies al: „Hieruit zal blijken of er op de lange termijn veel te zeggen is voor de neuro (een munt voor Noord-Europa) of de gulden. De euro is een failliet project.”

‘Abject’ is pas echt erg

Europese Commissievoorzitter Barroso is een „Brusselse piranha”, commissaris Malmström „een linkse hippie”. Aldus PVV’er Louis Bontes. Maar hij werd pas écht boos toen een ander het Oost-Europeanenmeldpunt van de PVV „abject” noemde. Dat was PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, deelnemer aan het jaarlijkse EU-debat aan het Binnenhof. Bontes gaat nu zijn best doen te voorkomen „dat lieden die zich niet weten te gedragen in een ander parlement, zoals de heer Berman, hier nog één voet over de vloer zetten”.

Die verzuiling toch (1)

Mail aan honderd Haagse journalisten. „Voor een achtergrondartikel in opinieblad CV Koers vraag ik graag uw anonieme medewerking aan een korte enquête over de (vermeende) saaiheid van christelijke politici.” Wat ze willen weten: „Wat zijn uw ervaringen met christen-politici? Klopt het imago? En wie vindt u de saaiste politicus in de Tweede Kamer?”

Die verzuiling toch (2)

Wat zouden ze bij Trouw écht van het CDA vinden? Bewindslieden staan te „schutteren voor de camera”, de partij heeft op rechts „weinig te zoeken” en alleen „in de luwte van de oppositie heeft de revitalisatie pas echt kans van slagen”. Aldus de chef van de politieke redactie, Cees van der Laan. Hij schreef dit niet in zijn krant. Wel op christendemocraat.nl, een site van toonaangevende CDA’ers. Maar wees gerust, de objectiviteit van Trouw is gewaarborgd. Van der Laan is „geen lid van het CDA en schrijft dit stuk op persoonlijke titel”.

Dat ging dus niet door

Les over homoliefde wordt verplicht op school, was het nieuws gisterochtend. Maar daar houdt de premier niet van: van lekken voor iets in de ministerraad is besproken. Dus werd het onderwerp van de agenda gehaald. Rutte: „Ik kreeg zelfs complimenten voor mijn leiderschap.”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.