Onrust in Griekenland door eis om extra te bezuinigen

De oproerpolitie raakt voor het parlementsgebouw in Athene slaags met jongeren die betogen tegen nieuwe bezuinigingen. Foto AP

De kleinste van de drie partijen in de Griekse regering neemt geen verantwoordelijkheid voor de extra bezuinigingen die de Europese Unie van Griekenland heeft geëist. Vier kabinetsleden van de rechts-nationalistische LAOS, onder wie de minister van Vervoer, zijn opgestapt, evenals twee socialistische onderministers.

In Athene gingen vrijdag zo’n 15.000 mensen de straat op nadat de vakbonden een tweedaagse staking hadden uitgeroepen. Het openbaar vervoer lag plat, overheidsdiensten waren gesloten, ziekenhuizen draaiden met nooddiensten.

Premier Lucas Papademos zei „alles te doen wat nodig is” om te zorgen dat het parlement zondag de bezuinigingsmaatregelen goedkeurt, zoals de Europese ministers van Financiën willen. „Een chaotisch bankroet zou ons land in een catastrofaal avontuur storten”, zei hij. „Het zou omstandigheden creëren voor oncontroleerbare economische chaos en een sociale explosie.”

LAOS-leider Karatzaferis zei dat hij bij de eurogroep wil blijven, maar „niet onder het juk van Duitsland. Ik ga nog liever dood.” (AP, AFP)