Oma-proof telefoon

Een gsm om mee te bellen en verder niks. Marc Hijink zoekt uit wat de beste seniorentelefoon is.

Eén komma twee mobiele telefoon. Zoveel toestellen heeft elke Nederlander gemiddeld in gebruik. Toch zijn er genoeg mensen die nog geen mobieltje hebben. Het gaat met name om de oudere generatie bellers. Zij die nog opgroeiden met draaischijf, krulsnoer en telefooncellen op elke straathoek.

Ze zien er tegenop om zich te verdiepen in nieuwe technologie en dat is niet zo vreemd. Het is geen schande als je niet meteen de weg vindt in de onoverzichtelijke menu’s en overdosis aan opties van mobiele telefoons. Er is weliswaar veel verbeterd sinds de Apple iPhone de smartphone simplificeerde, maar ook zo’n toestel heeft nog veel te veel toeters en bellen voor oudere gebruikers.

De vraag naar een seniorentelefoon borrelde op rond Kerst, toen het tijd was voor cadeaus. „Ik wil een telefoon waarmee ik kan bellen en sms’en met Pa en de kleinkinderen.” Niks meer. Geen handige apps, geen internet. Bluetooth, mms-berichten, camera of mp3-speler: nee dank u.

Waar vind je een toestel dat simlock-vrij en oma-proof is? In 2010 kwam al een Nederlandse ‘dumbphone’ op de markt, de John’s Phone. Een basaal toestel voor slechts 70 euro, met aan de achterkant een papiertje waarop je de meest gebruikte telefoonnummers kunt schrijven. Een leuke gimmick maar niet erg praktisch in het dagelijks gebruik.

Gelukkig biedt de gespecialiseerde website seniorentelefonie.com meer keuze: enkele tientallen toestellen van merken als Amplicomm en Doro, met grote toetsen, duidelijke menu’s en een extra luid belsignaal. Het volume wordt zo nodig met 35 decibel versterkt – niveau brulboei – en sommige modellen kun je afstemmen op een gehoorapparaat.

Wie advies wil over de toestellen wordt verwezen naar een duur 0900-nummer. Maar even zoeken en je krijgt een gewoon 035-nummer dat niets extra’s kost. Daar neemt Guido de Vries de telefoon op. Deze online ondernemer besloot zich te specialiseren in telefonie voor ouderen nadat zijn webwinkel voor gewone gsm’s het niet redde tegen de concurrentie. „Ik begon in 2000, dat was eigenlijk vier jaar te laat.”

Maar de seniorentelefoon blijkt, dankzij de vergrijzing, een prima niche. Guido heeft een kleine showroom waar je gsm’s kunt uitproberen, het verzenden gaat via internet. De prijzen van de toestellen zijn hoog in vergelijking met de gangbare modellen van Nokia of Samsung. Zeker als je bedenkt dat een seniorentelefoon vooral veel dingen niet heeft. De fabrikanten kunnen gebruikmaken van elektronica die in feite al afgedankt is. Toch vragen ze rustig honderd euro voor een uitgekleed model.

De webwinkel stuurt voor de test bijvoorbeeld een ‘BasicPhone’ op, een toestel dat eruit ziet alsof het alleen voor gebruik binnenshuis geschikt is. Het blijkt te gaan om een verouderd model dat niet zo heel erg gebruiksvriendelijk is. Dat koopje laten we liever schieten.

De keuze valt uiteindelijk op de Doro PhoneEasy 409 van zo’n 110 euro. Dat toestel heeft duidelijke knoppen, een kleurendisplay en klapt dicht als je het niet gebruikt. Officieel heet zoiets een clamshell design. Dat is niet het nieuwste model, en wellicht ouderwets in de ogen van veel smartphonegebruikers. Maar het is de perfecte manier om dure broekzakgesprekken te voorkomen. Bovendien ziet de buitenkant er redelijk sierlijk uit – niemand ziet dat je met een seniorentelefoon rondloopt.

De installatie van de telefoon duurt nog geen vijf minuten, dankzij het meegeleverde simmetje met een tientje beltegoed. Een kind kan de was doen – nu de senioren nog.