Nothing compares 2U. Piep!

Mussen doen “tjilp”, koekoeken zeggen “koekoek” en paarden zeggen “ihihihihie”. Makkelijk. En muizen zeggen “piep!” Toch? Mis. Muizen zijn veel breedsprakiger. Ze kunnen zelfs zingen: ze zijn muizikaal. Dat ontdekten biologen uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Die onderzoekers wisten al dat muizen meer kunnen dan piepen. Ze kunnen ook lawaai maken dat mensenoren niet kunnen horen, zo hoog. Maar toen ze opnamen maakten van de geluiden en deze iets langzamer afdraaiden, konden ze duidelijk horen dat mannetjesmuizen heel ingewikkeld piepen, alsof ze deuntjes ten beste geven. Nou ja, het waren vanzelfsprekend geen echte liedjes, maar het was wel een soort melodieus gekwetter, zoals zangvogels ook wel laten horen.

De biologen gingen vervolgens eens goed luisteren – met hulp van een computer – hoe die liedjes klonken. Ze kwamen er achter dat de zang vooral is gericht op – het zal ook eens niet – het inpalmen van de muizenvrouwtjes. De mannetjes zingen een soort liefdesliedjes, als O sole mio, of Nothing compares 2 U, maar dan op zijn muis’. De muizenvrouwtjes waren het meest geïnteresseerd in de knaagdierventjes die het beste konden kwelen. Geen uitvoering van een lied was hetzelfde, net als bij mensen dus. Ieder muisje zingt zoals het gebekt is.

Soms hadden sommige muizenvrouwtjes juist geen belangstelling voor de liefdesliedjes. Dan bleek de zanger familie te zijn. En van familie, daarvan moet je geen kinderen krijgen, dus dat klopt.

De biologen hebben het allemaal piekfijn uitgezocht en toch laten ze één kant onderbelicht. Misschien zijn alleen muizen uit Wenen zo muzikaal. In die stad woonden immers ooit ook de grootste componisten, zoals Johann Strauss, Ludwig von Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart en Franz Schubert. Misschien zit muzikaliteit daar wel in de grond. Hoogste tijd dus om ook Amsterdamse muizen op muzikaliteit te laten onderzoeken.

Menno Steketee

    • Menno Steketee