Nieuwe VN-resolutie Syrië - ‘belegering Homs geïntensiveerd’

Syrische betogers lieten gisteren hun ongenoegen blijken van de gebrekkige internationale daadkracht als het gaat om het oplossen van de crisis in Syrië. Foto Reuters

In de Algemene Vergadering van de VN wordt komende maandag gesproken over een nieuwe VN-resolutie die de druk op de Syrische president Assad moet opvoeren. Uit de belegerde Syrische stad Homs kwamen vanochtend opnieuw berichten van zware beschietingen.

Saoedi-Arabië is momenteel bezig met het opstellen van een resolutie die vergelijkbaar is met de resolutie die vorig weekend in de VN-Veiligheidsraad door Rusland en China werd geblokkeerd. In de resolutie wordt Assad opgeroepen af te treden en staat een oproep aan alle partijen in Syrië om het geweld te beëindigen. Wel wordt het Syrische regime in de ontwerptekst beschuldigd van het “aanhoudend, wijdverbreid en stelselmatig schenden van de mensenrechten en fundamentele vrijheden”. Aan de resolutie, waarover naar verwachting maandag nog niet wordt gestemd, is de wens toegevoegd om een speciale VN-vertegenwoordiger voor Syrië te benoemen.

Resoluties waarover in de Algemene Vergadering van de VN wordt gestemd hebben geen “legale status” zoals resoluties binnen de VN-Veiligheidsraad wel hebben. In de Algemene Vergadering bestaat ook geen vetorecht, maar de gevolgen van het negeren van een resolutie zijn dan ook kleiner dan de mogelijke gevolgen van het negeren van een resolutie van de Veiligheidsraad. Het aannemen van deze nieuwe VN-resolutie over Syrië zou daarom vooral symbolische waarde hebben.

Opnieuw burgerdoden in Homs - dodental gisteren opgelopen tot 52

Alle internationale diplomatieke inspanningen zijn vooral het gevolg van de belegering van de Syrische stad Homs door het regeringsleger. Daarbij vielen de afgelopen weken honderden doden. Vanochtend intensiveerden de troepen van president Assad de beschietingen in Homs, zo meldden activisten aan persbureau Reuters. Bij de nieuwe beschietingen zouden vier burgers zijn gedood. Activist Mohammad Hassan sprak tegenover Reuters van “de meest gewelddadige barrage” van Homs sinds de hernieuwde belegering van de stad zes dagen geleden begon.

Gisteren vielen volgens activisten in heel Syrië zeker 52 doden, waarvan zestien in Homs en ook vijftien in verschillende voorsteden van hoofdstad Damascus.

‘Iraakse tak Al-Qaeda verantwoordelijk voor aanslagen Aleppo’

Ondertussen blijven de speculaties over wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen van gisteren in Aleppo aanhouden. Amerikaanse functionarissen zeiden gisteravond in een Amerikaanse krant dat de Iraakse tak van Al-Qaeda de aanslagen mogelijk heeft gepleegd. De sunnitische extremisten zouden de volksopstand in Syrië willen aangrijpen om het hen vijandige regime van Assad omver te werpen. De leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, zou persoonlijk de opdracht tot de aanslagen in Aleppo hebben gegeven.

De belangrijkste gewapende oppositiegroep, het Vrije Syrische Leger, eiste gisteren de verantwoordelijk voor de aanslagen op, maar kwam daar later op terug. Het Syrische regime beschuldigde “terroristen” van de aanslagen, die aan 28 mensen het leven kostten.

    • Pim van den Dool