Nederland zegeviert in Davis Cup - Zwitserland mét Federer er uit

Haase en Rojer wonnen vandaag de dubbel voor Nederland in de Davis Cup ontmoeting met Finland. Foto Reuters /Paul Vreeker

De Nederlandse tennissers van het Davis Cup-team hebben vandaag al hun overwinning op Finland veiliggesteld. In de wereldgroep schakelden de Verenigde Staten verrassend Zwitserland uit, dat juist eindelijk weer eens aantrad met zijn ster Roger Federer.

Nederland won vandaag ook de dubbel, waarin Robin Haase en Oranje-debutant Jean Julien Rojer namens Nederland aantraden. Daardoor bedraagt de voorsprong op de Finnen nu 3-0, met morgen nog slechts twee enkelpartijen te gaan.

Jarkko Nieminen, de Finse kopman die op de eerste dag nog aan de kant werd gehouden tijdens het enkelspel, en Harri Heliövaara moesten er vanmiddag in drie sets aan geloven: 6-2, 7-6 (4) en 6-2.

Nederland speelt nu in de volgende ronde tegen Roemenië. Als ook dat land wordt verslagen plaatst Nederland zich voor de wereldgroep, het hoofdtoernooi van de Davis Cup.

Samenvatting van de eerste dag (gisteren) van de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Finland:

VS schakelen op Zwitsers gravel Federer en Wawrinka uit

In die wereldgroep bereikten de Verenigde Staten verrassend de kwartfinales door het Zwitserland van Stanislas Wawrinka en Roger Federer te verslaan.

Federer en Wawrinka hadden met het oog op de servicekracht van tegenstanders John Isner en Mardy Fish gekozen voor gravel als ondergrond. Gisteren gingen echter verrassend beide singles verloren.

En vandaag bracht het dubbel al de beslissing. In afwezigheid van zijn broer Bob (die bij zijn pas bevallen vrouw was) trad Mike Bryan in de dubbelpartij met Fish aan tegen Federer en Wawrinka. Ondanks de aanmoedigingen van het luidruchtige publiek pakten de Amerikanen de winst: 4-6, 6-3, 6-3, 6-3.

Het verlies is een stevige domper voor Federer, die dit jaar zijn zinnen had gezet op de Davis Cup. Het landentoernooi is, samen met de Olympische Spelen (enkelspel), één van de spaarzame prijzen die de voormalige nummer-1 van de wereld nog nooit won.

Samen met uitgerekend Wawrinka won Federer overigens wel de gouden medaille in het dubbelspel tijdens de Olympische Spelen in Peking vier jaar terug.

Meeste kwartfinales na tweede dag Davis Cup al bekend

Naast de VS zijn ook Spanje (3-0 tegen Kazachstan), Argentinië (0-3 tegen Duitsland) en Tsjechië (3-0 tegen Italië) al door naar de kwartfinale van de wereldgroep.

Servië, dat speelt zonder nummer-1 van de wereld Novak Djokovic heeft het moeilijker tegen Zweden (2-1 voorsprong).

Ook Frankrijk, Oostenrijk en Kroatië staan voor, maar hebben op dag twee van het Davis Cup-weekend nog geen definitieve beslissing kunnen forceren.

    • Niels Posthumus