Meer dan kaarsen en potten

Conceptstore Maison NL heeft spullen die verder amper of niet te krijgen zijn in Nederland.

Wat

Conceptstores lijken de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond te schieten: winkels vol ‘gezellige’ spulletjes als geurkaarsen, grof aardewerk en pantoffels van biologische wol. Ook bij Maison NL, sinds een paar maanden gevestigd in de Utrechtsestraat in Amsterdam, zijn er geurkaarsen en aardewerken potten in overvloed. Maar eigenaren Cora Albers (met een achtergrond in de reclamewereld) en Jonett van Buyten (stylist) hebben flink hun best gedaan om originele producten in te kopen die verder amper of niet in Nederland te krijgen zijn.

Wat hebben ze

Een behoorlijk eclectische mix van spullen, naar de persoonlijke smaak van Albers en Van Buyten. Mijn favorieten: porseleinen matroesjkapoppen van Maison Martin Margiela (129 euro), vintage zijden kimono’s uit Japan (69 euro), gympen van New Balance (89 euro), een goudkleurige lamp van Josephine Colsen (135 euro), vazen van Nanda Rottschäfer (149 euro), de op kindertekeningen gebaseerde poppen van Alexa Lisfeld (20,95 euro), een leren tas van het Deense Royal Republiq (249 euro) en dikke goudkleurige armbanden van de inmiddels overleden Amerikaanse ontwerpster Anne Klein, afkomstig uit een oude collectie en met de originele labels er nog aan (vanaf 59 euro).

Omdat de winkel in oktober geopend werd – midden in het modeseizoen – wordt de meeste kleding pas over een maand geleverd. Nu hangen er alleen een aantal breisels van de Nederlandse merken You As Me en Yarn Unit, en korte wollen pea coats (joppers) van het Amerikaanse Fidelity. Allenmaal in de uitverkoop, overigens.

Hoe ziet het eruit

Albers en Van Buyten streven naar een huiselijke sfeer, „daarom zit het woord ‘maison’ in de naam van de winkel”. Hond Donna ligt op zijn matje naast de toonbank. Het interieur van de smalle, diepe winkel is helemaal wit. De achterwand bestaat uit één grote spiegel waarop de tekst ‘If nothing goes right, go left’ staat geschreven. Pashokjes zijn er nog niet, die komen volgende maand samen met de nieuwe lading kleding.

Hoe word je geholpen

Als ik om sluitingstijd steeds op m’n dooie gemak het ene na het andere object oppak, uitvoerig bestudeer en vervolgens weer terugzet, blijven Albers en Van Buyten me met onverminderd enthousiasme uitleg geven over de herkomst van hun producten.

Voor wie

„Een vrouw tussen de 25 en 50 die op zoek is naar unieke spullen en daar best wat meer voor wil betalen”, aldus Cora Albers.

Veel van die vrouwen komen uit de Pijp gefietst: op doortocht naar het centrum van Amsterdam remmen ze even af voor Maison NL.

    • Nathalie Wouters