Lichte sneeuw

De afgelopen twee weken heeft een omvangrijk hogedrukgebied het weerbeeld bij ons grotendeels gedomineerd. Het strekte zich uit van boven het noorden van Rusland via Scandinavië en de Britse eilanden tot voor de Europese zuidwestkust. Aan de zuidflanken ervan werd met een noordoostelijke stroming zeer koude lucht van boven Rusland en Scandinavië diep het westen en zuiden van Europa ingevoerd.

Een deel van dit hogedrukgebied zakt momenteel naar het zuiden af. Wij komen daardoor aan de noordzijde van het systeem terecht. Daar waait een westelijke wind die bij ons dooi gaat brengen.

Vanmiddag blijft het nog overal licht vriezen bij een lichte oostelijke bries van kracht 1 tot 3. De zon krijgt vanuit het noordoosten op steeds meer plekken concurrentie van enkele wolkenvelden.

Vannacht vriest het vooral in het zuiden op diverse plaatsen nog streng. In het noorden hangt veel bewolking en wordt het iets minder koud.

Morgen neemt de bewolking overal verder toe en gaat het vanuit het noordwesten licht sneeuwen. De temperatuur komt in de loop van de middag in het noorden en westen net boven nul uit, in het zuidoosten blijft het nog licht vriezen.

Maandag en dinsdag volgt lichte dooi, met soms regen en natte sneeuw.