Laatste kans om te schaatsen: langs Kinderdijk en op de Keizersgracht

Nederlanders gingen vandaag nog snel massaal het ijs op, voordat de dooi morgen inzet. Foto AP / Peter Dejong

De dooi zet morgen in, en dat vinden veel Nederlanders spijtig. Massaal zochten we daarom vandaag nog snel het ijs op. Zo werd in Amsterdam vanavond voor het eerst in 15 jaar weer de Keizersrace gehouden. En veel toerrijders schaatsten eerder vandaag al langs de molens van Kinderdijk of reden op eigen houtje alsnog de Elfstedentocht.

Langs de Amsterdamse Keizersgracht verzamelden zich vanavond duizenden mensen om de Keizersrace te aanschouwen. Minister van Sport Edith Schippers loste het startschot.

Deelnemers aan de sprintwedstrijd legden een afstand van 150 meter af tussen de Leidsestraat en de Nieuwe Spiegelstraat. Ook enkele professionele schaatsers deden mee, zoals Jan Bos bij de heren en Annette Gerritsen bij de dames.

Maar ook op heel veel andere plekken werd geschaatst.

Nederlanders gingen vandaag massaal het ijs op:

Ook gingen voor het eerst in 20 jaar weer mensen met paarden het IJsselmeer op. Dat gebeurde in de Arrensleetocht bij Hindelopen, waar het ijs dik genoeg was om achttien grote Friese paarden te houden. De folklore was met een dansgroep in klederdracht en een viswijvenkoor compleet. Alle rijders waren in klassieke kleding.

Arrensleetocht op IJsselmeer:

Op veel plekken in het Nederland werden vandaag nog toertochten georganiseerd. Een van de mooiste was waarschijnlijk de schaatsmolentocht in Alblasserwaard. Die ging onder meer langs de molens van Kinderdijk over afstanden 25, 50 en 75 kilometer.

Schaatsen langs de prachtige Kinderdijk:

En dan waren er natuurlijk de mensen die niet konden accepteren dat de Elfstedentocht niet doorging. Zij gingen zelf het ijs in Friesland op. Op de route van de Elfstedentocht werd vanaf vanmorgen vroeg al erg veel geschaatst. Dit zijn beelden van schaatsers op de Zwette in de buurt Leeuwarden.

Toch de Elfstedentocht geschaatst:

    • Niels Posthumus