Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kunduz weer centraal op congres GroenLinks - ‘test voor Sap’

Zo’n vijftienhonderd leden van GroenLinks komen vandaag bijeen in Utrecht voor het congres van hun partij. Net als bij het congres van een jaar geleden staat de steun van de partij voor de missie in Kunduz centraal. Binnen GroenLinks is veel onenigheid over de politietrainingsmissie in Afghanistan.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap vorig jaar januari na afloop van een Kamerdebat over de missie naar Kunduz. Foto NRC / Roel Rozenburg

Zo’n vijftienhonderd leden van GroenLinks komen vandaag bijeen in Utrecht voor het congres van hun partij. Net als bij het congres van een jaar geleden staat de steun van de partij voor de missie in Kunduz centraal. Binnen GroenLinks is veel onenigheid over de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Partijleider Jolande Sap zei gisteren in de Volkskrant dat GroenLinks niet akkoord gaat met een eventuele uitbreiding van de missie. Daarmee lijkt ze tegemoet te willen komen aan de critici binnen haar partij die de steun die GroenLinks vorig jaar gaf aan de missie met lede ogen aanzien.

Tijdens het congres wordt gestemd over elf moties. Vijf daarvan gaan over Afghanistan. Drie moties roepen de fractie op steun aan de politiemissie in te trekken. Sap en haar Tweede Kamerfractie zullen er alles aan doen om te voorkomen dat deze een meerderheid halen. Gebeurt dat wel, dan heeft Sap een politiek probleem. Zij moet dan kiezen of ze weer de confrontatie zoekt met haar eigen partij, of haar steun voor de missie in Kunduz intrekt.

‘Zorgen over vermogen Sap om eigen leden te overtuigen’

Veel vreugde over hoe het met de eigen partij gaat, stralen al die moties niet uit, schreef onze politiek redacteur Derk Stokmans gisteren in NRC Handelsblad:

“Hoewel het een duidelijk teken van onvrede is, is het moeilijk te zeggen hoe breed die leeft binnen de partij. GroenLinks is niet een partij zoals het CDA, waar alle neuzen het liefst de zelfde kant op staan, en elke afwijking van de consensus tot grote bezorgdheid leidt. Onenigheid is normaal. Hoeveel zorgen partijleider Sap zich moet maken, zal morgen blijken bij de stemmingen. Maar dat een jaar na het fractiebesluit over Kunduz het morren doorgaat, kan bij de Kamerfractie toch geen vertrouwen wekken in haar vermogen de eigen leden te overtuigen.”

De steun van GroenLinks was cruciaal voor het doorgaan van de politietrainingsmissie. Van de Kamerfractie stemde alleen Ineke van Gent tegen. De overige leden gingen akkoord met de missie, waarbij nadrukkelijk was bepaald dat die geen militair, maar een civiel karakter moest hebben.

Vorige maand zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap na een bezoek aan Afghanistan nog positief te zijn over de missie. Ze zei “onder de indruk” te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.