Koop geen legerpasta

In Egypte wordt burgerlijke ongehoorzaamheid het nieuwe wapen in de strijd tegen de legerleiding.

De Egyptische pro-democratiebeweging verandert van tactiek. Voor zaterdag, de eerste verjaardag van het vertrek van oud-president Hosni Mubarak, is opgeroepen tot een algemene staking voor onbepaalde tijd. Tegelijkertijd is een boycotactie begonnen tegen producten die afkomstig zijn van het leger.

De nieuwe strategie is deels ingegeven door het straatgeweld na het voetbaldrama in Port Said op 1 februari, waarbij 74 doden vielen. Bij rellen met politie en leger in Kairo en Suez kwamen nog eens veertien mensen om het leven. Een aantal prominente activisten, onder wie leider Ahmed Maher van de 6 april-jongerenbeweging, en Salma Said, raakte gewond.

„We hebben marsen gehouden en sit-ins georganiseerd en het enige resultaat was meer martelaars”, zegt activiste Nameez Arnous. „Het besef is gegroeid dat we nieuwe tactieken moeten gebruiken om de druk op de legerleiding om op te stappen te vergroten.”

De boycot richt zich op de rol van het leger in de Egyptische economie. Precieze cijfers ontbreken – de begroting van het leger is geheim – maar volgens sommige schattingen controleert het leger tot 40 procent van de economie. Op internet staan lijsten van producten die het leger maakt, van Safi-drinkwater, honing en pasta tot de concessie van jeep-terreinwagens en vastgoed.

Hoe succesvol de stakingsoproep zal zijn is nog de vraag. Veel universiteiten hebben zich aangesloten maar of ook de fabrieksarbeiders en het personeel van het openbaar vervoer het werk zullen neerleggen, is niet duidelijk.

Tal van groeperingen, waaronder de Moslimbroederschap, de koptische kerk en Al-Azhar, de hoogste religieuze autoriteit in Egypte, hebben zich uitgesproken tegen de staking. De legerleiding zal morgen in het hele land militairen inzetten.

    • Gert Van Langendonck