Kleren met biografie

Sinds Bruno Pieters twee jaar geleden zijn gelijknamige label opdoekte, bleef het behoorlijk stil rond de Belgische ontwerper. Nu maakt hij een comeback met een label voor mannen en vrouwen: Honest By. Hij ontwerpt nog altijd strak gesneden, minimalistische kleding, maar dit keer ligt de nadruk op ‘eerlijkheid’. En die zit ’m vooral in transparantie: op Honestby.com, waar de collectie ook te koop is, wordt namelijk minutieus beschreven hoe elk kledingstuk tot stand is gekomen. Zo kom je via een ellenlange opsomming te weten waarom een fraaie linnen jurk met materiaalkosten van slechts 14,53 euro (onder meer 1,9 meter linnen à 5,65 euro per meter, een rits van 37 cent en een label met wasinstructies van 74 cent), uiteindelijk 428,58 euro kost. Onder meer doordat de jurk in 33 minuten uit de stof werd geknipt, in 205 minuten in elkaar werd gezet en tien minuten gestreken werd, en dat allemaal aan de Bruggestraat 105 in Ruiselede, België. Alle materialen zijn vegan friendly, en twintig procent van de opbrengst gaat naar een goed doel. En had ik al verteld dat tijdens het gehele proces 2,15 kilo CO2 vrijkwam? Nathalie Wouters