Kip en wijn

Kip, het meest veelzijdige, meest mishandelde, tevens het meest gegeten stukje vlees, is een enorme wijnliefhebber. Komt kip ‘gewoon’ uit de oven, uit de pan of van de grillplaat dan kan er ook zo maar chardonnay bij.
En daarin grossiert de wijnwereld.

Roerbakken in de zoetzure sferen verlangt daarentegen weer sauvignon blanc. Ook ruimschoots beschikbaar. Zou het naslagwerk ‘Welke wijn bij kip?’ bestaan dan zou dit vuistdik zijn. Want er zijn ook uitstapjes te maken naar de Provence vanwege de rosé en naar Beaujolais vanwege het koele rood.

Alleen aan de klassieker coq au vin kan zelfs een apart hoofdstuk gewijd worden. Men neme bijvoorbeeld Corbières, Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône of rode Bourgogne. Wijnschrijver Hugh Johnson adviseert in het laatste geval zelfs om toch vooral eens het recept met Chambertin te maken. Daar wordt de saus heerlijk van en ook de inhoud van het glas is niet te versmaden. ‘Tenminste’, zo haast hij er zich aan toe te voegen, ‘als geld geen rol speelt.’

Is dat wel het geval of vindt u een marinade met een flesprijs van boven de honderd euro sowieso wat overdreven dan is er nog wel wat voordeliger pinot noir voorhanden. Nu klinkt dit allemaal wellicht nog enigszins voor de hand liggend. Zijn er ook onalledaagsere uitstapjes mogelijk? Zeker.

Afgelopen week dronk ik bij een coq au vin rood van een onbekende druif. En daar ben ik dol op. Vooral als de wijn die er van gemaakt wordt erg lekker is. Naam van die druif: pelaverga: ooit van gehoord? Wel? Good for you: ik niet. Voordat ik ‘m ging navorsen in het grote boek der incourante druiven eerst maar eens geproefd. Dat kan werk besparen. Maar deze Fratelli Alessandria, ‘Verduno Pelaverga Speziale’ 2010 uit Piemonte was flinterend, licht en dorstlessend. Bevallig kersensap. Mooie zuren. Ietsje specerij. Dartelde. Dronk door. Wuifde koelte toe. Knipoogde naar de ook niet zo bekende vernatsch. Spande samen met noordelijke pinot noir. Bleek een ontdekking.

Alleen in de serveertip op achteretiket kon ik mij niet vinden: ‘Drinken in goed gezelschap.’ Actueel advies van de wijnschrijver: niet doen! Ik dronk de fles alleen leeg en ik verlangde naar de volgende. Er was toch nog wat kip over.

    • Harold Hamersma