Justitie zesmaal in hoger beroep tegen vonnisen vastgoedfraudezaak

In de fraudezaak rond vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds heeft het Openbaar Ministerie hoger beroep aangetekend tegen een aantal vonnissen. Twee weken geleden werden elf verdachten door de rechtbank in Haarlem veroordeeld voor hun rol in de fraudezaak. Vrijdag was de laatste dag waarop beroep tegen het vonnis konden worden aangetekend.

Het OM laat weten dat het meer tijd nodig heeft om de vonnissen te bestuderen, maar om de mogelijkheid van beroep niet te laten verlopen is het OM vast in hoger beroep gegaan. Een inhoudelijke motivering van het hoger beroep heeft het OM daarom nog niet gegeven. Justitie tekent beroep aan tegen de vonnissen tegen zes verdachten. Het gaat om voormalig Bouwfonds-directeur Jan van V., oud Philips Pensioenfonds directeur Will F., oud-topman van Bouwfonds Cees H., registeraccountant Eric F., ex-Bouwfonds-directeur Diederik S. en oud-Philips Pensioenfonds-directeur Rob L.

In navolging van het OM laat advocaat Willem Koops van hoofdverdachte Jan van V. ook weten in hoger beroep te gaan. Van de andere verdachten was vrijdagavond niet duidelijk wie er ook hoger beroep heeft aangetekend.

Van de elf verdachten kregen tien een lagere straf opgelegd door de rechtbank dan het OM tegen hen geëist had. De aanklachten varieerden van omkoping, verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte tot deelname aan een criminele organisatie. Het meest opvallende vonnis werd tegen oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. gewezen. Tegen hem was vier jaar cel geëist, maar de rechtbank legde hem een taakstraf van 240 uur op. Hoofdverdachte Jan van V., voormalig directeur van Bouwfonds, kreeg een straf van vier jaar opgelegd net als oud-directeur Will F. van Philips Pensioenfonds.