Justitie te laat met terugbetalen geld

Het Openbaar Ministerie betaalt burgers te laat geld terug waarop het ten onrechte beslag heeft gelegd. Het OM schrijft dit toe aan computerproblemen. Door een fout in een nieuw betaalsysteem wachten zo’n zeventig burgers op hun geld.

Om hoeveel geld het gaat, kon justitie vrijdag niet zeggen. Dat in beslag genomen geld moet worden terugbetaald, komt bijvoorbeeld doordat de eigenaar is vrijgesproken van een strafbaar feit waarvoor het OM hem heeft vervolgd.

Het nieuwe betalingssysteem, Leonardo, is half januari door het OM ingevoerd. Volgens een woordvoerder van het Parket-Generaal ontstonden „kort na de implementatie” problemen die vertragingen veroorzaakten. Volgens het OM is de oorzaak inmiddels opgespoord. Het hoopt de achterstanden over twee weken te hebben weggewerkt.

Een cliënt van advocaat Marq Wijngaarden wacht al tweeënhalve 2,5 maand op 200.000 euro waarvan het gerechtshof in november heeft besloten dat het moet worden terugbetaald. Zijn cliënt heeft dat geld, waarop jaren geleden beslag was gelegd, nog altijd niet terug. Wijngaarden: „Als ik bel, wordt er diep gezucht en zeggen medewerkers dat ik maar een klacht in moet dienen.”

Volgens het OM duurt het na een rechterlijke vonnis altijd enkele weken voordat een betaling in behandeling wordt genomen. „En tussen 15 december en 1 januari worden geen betalingen verwerkt.”

Het ontnemen van crimineel vermogen heeft prioriteit bij het Openbaar Ministerie. In 2010 werd er 55 miljoen euro ontnomen, in 2018 moet dat bedrag zijn opgelopen tot 100 miljoen euro per jaar. Welk percentage van het geïnde bedrag jaarlijks wordt teruggegeven, is niet bekend. Het OM hoopt dat er een ontmoedigend effect uitgaat van het afpakken van criminele winsten.