‘Ik ga vol voor mijn gezin én mijn werk’

Jolanda Holwerda is de oprichter van Lof, een platform voor werkgevers en werknemers. Lof geeft een blad uit, doet onderzoek naar de beste werkgevers voor werkende ouders en organiseert evenementen en trainingen.

Jolanda Holwerda Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer

Vrouwen en ambitie

„Als een vrouw kinderen krijgt, neemt haar ambitie niet af, ze krijgt er juist ambities bij. Toen ik ook andere vrouwen zag worstelen met de combinatie gezin en werk, ben ik me in het thema gaan verdiepen. Ik wilde iets doen aan het traditionele beeld dat vrouwen niet ambitieus zijn. Daarom heb ik Lof opgericht. We hebben nu onder andere een jaarlijkse ranglijst met de beste bedrijven voor werkende ouders. En de ‘Lof Next Role Model’ verkiezing voor werknemers die ouders inspireren. In samenwerking met werkgevers, overheid en politiek willen we de combinatie werk en gezin vanzelfsprekend maken.”

Moederschapscultuur

„De moederschapscultuur lijkt in Nederland sterker dan in andere landen. Wij verwachten dat de moeder klaarstaat als er iets met het kind is. Ik vind talenten van vrouwen te waardevol om alleen in het eigen gezin te gebruiken. Waarom mogen mannen wel de buitenwereld in trekken? Anderzijds snap ik dat vrouwen niet kiezen voor een topcarrière als ze van negen tot vijf vastzitten. Daarom is het ook in het belang van werkgevers dat mensen flexibeler kunnen werken.”

Balans tussen werk en privé

„Ik heb het woord ‘balans’ uit mijn vocabulaire geschrapt. Dat kost alleen maar energie, want dan vraag je je voortdurend af of die balans er nog wel is. Ik ga vol voor gezin én werk. Privé en werk zijn bij mij volledig geïntegreerd. Als ik hardloop om te ontspannen, denk ik aan mijn werk. Die houding betekent wel elke dag keuzes maken, maar ik heb schuldgevoelens overboord gezet. Ik ben één middag per week thuis, maar dan ga ik ’s avonds wel weer aan het werk. Lof is nu eenmaal mijn vierde kind.”

Leiderschap

„Ik heb visie en ondernemersgeest, verzin doelen, kan mensen inspireren, ik borrel van de ideeën, maar ik hou niet zo van managen. Daarom heeft mijn zakelijk partner Willeke de Groot de dagelijkse leiding. Mij ontbreekt het af en toe aan structuur.”

Geld

„Als geld belangrijk was geweest, had ik nooit aan Lof moeten beginnen. Ik heb vaak het gevoel dat ik meer een stichting run dan een bedrijf. We werken samen met partners, waaronder PWC, TNT Express, Post NL, KPN, Unilever, ING en De Nederlandsche Bank, bedrijven die talenten van vrouwen serieus nemen. Wij helpen hen om diversiteitsbeleid op te zetten. Maar een investeerder om verder te kunnen groeien, zou welkom zijn.”

Ambitie

„Begin deze maand ben ik naar India geweest. Lof ondersteunt de Stichting Microkredieten voor moeders. Ik ga spreken op een internationaal vrouwencongres in Bangalore. Van zoiets gaat mijn hart echt open. Ik vermoed wel dat ik op een bepaald moment in mijn leven ga denken: ‘Ik heb gedaan wat ik kon aan de realisering van vrouwelijke ambities in Nederland, nu ga ik internationaal’. Ik ben een idealist met heel concrete doelen voor ogen. Als ik ooit financieel helemaal op eigen benen kan staan, zou ik meer tijd voor die idealen willen vrijmaken.”

In een volgend leven...

„Soms denk ik dat ik dan yogalerares wil worden. Om mensen meer rust en kracht in zichzelf te laten vinden. Ik zou willen dat vrouwen zichzelf wat meer belonen voor wat ze goed doen. We zijn altijd maar kritisch. Vrouwen moeten leren erkenning te vragen voor wat ze doen. Dat doen mannen ook.”

    • Friederike de Raat