Huizenbezitters lossen massaal hypotheken af

Door onze redacteurenMarike Stellinga enJeroen Wester

Huizenbezitters bereiden zich massaal voor op een beperking van de hypotheekrenteaftrek. De Rabobank krijgt de laatste maanden wekelijks honderden miljoenen euro’s aan extra aflossingen binnen. Dat zegt Bert Bruggink, financieel topman van de Rabobank, vandaag in deze krant.

De Rabobank heeft voor meer dan 200 miljard aan hypotheken uitstaan. Volgens Bruggink zijn de aflossingen ingegeven door de discussie over de hypotheekrenteaftrek. „Nederland is toe aan een beperking van de aftrek. Onze klanten denken daar al over na. De maatschappij is veel verder dan Den Haag denkt.”

Bruggink onthult dat ook de Rabobank, een van de meest kredietwaardige banken ter wereld, in december moeite had om geld te lenen. „De eurocrisis bleek ook voor ons veel belangrijker dan wij voor mogelijk hadden gehouden”, zegt hij. „Er was een serieus gevoel bij beleggers buiten Europa dat de euro zijn beste tijd had gehad”, zegt hij. Amerikaanse beleggers: ‘Rabobank, fantastische naam, zeer kredietwaardig. Maar we doen even niet in euro’s.’ „ Zij wilden alleen geld aan de Rabobank lenen als werd vastgelegd tegen welke voorwaarden de euro eventueel omgezet zou worden naar een andere, nieuwe munt.”

Economie, pagina 2-3

    • Marike Stellinga
    • Jeroen Wester