Heracles stunt in derby met FC Twente: 2-3

Heracles Almelo heeft vrijdagavond voor het eerst sinds 1985 een overwinning behaald in een uitwedstrijd tegen FC Twente. Mede dankzij twee enorme blunders in de Enschedese defensie won de ploeg van coach Peter Bosz de altijd beladen streekderby met 2-3.

Door die onverwachte thuisnederlaag, de eerste van het seizoen, verspeelde FC Twente de kans zich in de eredivisie aan kop te nestelen naast PSV en AZ.

Jan Smit, voorzitter van Heracles, was direct na afloop in extase over de stunt van zijn club bij de grote streekrivaal: „Dit is een fantastische dag voor Almelo”, riep hij voor de camera’s van Eredivisie Live. „Dit is nog mooier dan de Elfstedentocht. Ik ben helemaal gek. Dit is zó mooi.”

De ploeg uit Almelo, de nummer tien van de eredivisie, kwam in de Enschedese Grolsch Veste tegen de verhouding in op voorsprong. Nadat FC Twente verscheidene riante kansen om zeep had geholpen, met name door Leroy Fer, Nacer Chadli en Luuk de Jong, kopte Heracles-aanvaller Everton na ruim een half uur spelen keihard raak uit een voorzet van Samuel Armenteros (0-1).

FC Twente mocht van geluk spreken dat het daarbij bleef. Vlak na rust schoot de stuntelende verdediger Douglas de bal in paniek bijna in eigen doel. Onder toeziend oog van bondscoach Bert van Marwijk was het daarna Heracles dat minutenlang het spel dicteerde. Bij FC Twente sloeg langzaam de twijfel toe, totdat – kort na de eerste fluitconcerten vanaf de tribunes – Luuk de Jong de thuisclub op gelijke hoogte bracht. Met een fraaie knal passeerde hij doelman Marko Pasveer (1-1).

Maar Heracles leek nauwelijks aangedaan door die tegenslag. De fris voetballende ploeg van Bosz kreeg bovendien opzichtig hulp van de tegenstander. Negen minuten voor tijd ging verdediger Douglas opnieuw gruwelijk in de fout. Zijn naamgenoot uit Almelo, Darl Douglas, kreeg de bal zomaar voor de voeten en schoot droog de 1-2 binnen.

Een minuut later werd het nog erger voor FC Twente, toen Everton profiteerde van een misverstand tussen Tim Cornelissen en doelman Nikolay Mihaylov: 1-3. In blessuretijd verkleinde De Jong de achterstand nog tot 2-3.