Goed cashen is ook een kwestie van timing

Typische transfers of bonje in de boardroom, lekkere bonussen of gebroken beloftes? De Nieuwe Firma is er bij – iedere zaterdag.

De rendabelen in het bedrijfsleven zijn succesvol omdat ze altijd net even slimmer, sneller of handiger zijn dan hun concurrenten.

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven geldt als lichtend voorbeeld voor de Haagse innovatiewerkgroepjes van Maxime Verhagen. Superieure technologie heeft het concern wereldwijd een bijna-monopolie opgeleverd in de markt voor machines waarmee chipfabrikanten halfgeleiders kunnen produceren. Het hart van menig mobieltje en tablet-computer wordt gemaakt met apparaten van ASML.

De top van het bedrijf profiteert mee. Vier leden van de raad van bestuur verkochten deze maand op grote schaal aandelen van het eigen bedrijf. Gezamenlijk incasseerden zij 5,7 miljoen euro, voornamelijk door hun opties uit te oefenen en de daarmee gekochte aandelen direct op het Damrak te verkopen - een oud-Hollandsch gebruik.

Onder bestuurders van ASML is het kennelijk de sport zo min mogelijk verhandelbare aandelen te bezitten. Iedere keer als zij opties kunnen uitoefenen of wanneer de door hun werkgever voorwaardelijk verstrekte aandelen onvoorwaardelijk worden, gaan de heren als een speer de markt op om de effecten te verzilveren.

Topman Eric Meurice demonstreerde deze week waarom hij bestuursvoorzitter is van het hoogwaardige technologiebedrijf en niet iemand anders. Uit meldingen bij de toezichthouder blijkt dat vrijwel alle bestuurders cashten op een koers van 33,59 euro. Vrijwel, want topman Meurice ontving op dezelfde dag vier cent meer: 33,63 euro. Bij 15.000 aandelen geeft dat toch een voordeeltje van 600 euro dat zijn collega’s misliepen. Kassa. Deze topman is ook een toptrader.

    • Jeroen Wester