Facebook helpt zelfbeeld niet

Naarmate mensen van nature minder zelfvertrouwen hebben, zien ze Facebook meer als een veilige plaats om zich te uiten, in contact te komen met anderen en aandacht te krijgen voor hun persoonlijke beslommeringen zonder echt met iemand te hoeven praten. Dit leert onderzoek onder ruim 350 Facebookende studenten door psychologen van de universiteit van Waterloo (Psychological Science, 7 februari).

Maar, heel tragisch: Facebook verbetert de contacten van mensen met weinig zelfvertrouwen niet. Die uiten namelijk vaker sombere, boze en angstige gevoelens in hun posts dan mensen met veel zelfvertrouwen. Mensen die hen niet kennen, vinden hen op basis van die posts minder aardig. En, belangrijker: andere Facebookgebruikers in hun netwerk zijn geneigd negatieve posts van juist deze mensen met weinig zelfvertrouwen te negeren. Ze lijken deze mensen tot meer positiviteit te willen bewegen, want áls mensen met een laag zelfbeeld eens iets opgewekts posten, komen daar wél meteen relatief veel ‘likes’ (omhooggestoken duimpjes) en geschreven commentaartjes op.

In het echte leven kan het uiten van negatieve gevoelens goed zijn voor een relatie omdat het een teken van intimiteit is. Op Facebook geldt dat niet. Misschien voelen mensen met weinig zelfvertrouwen zichzelf wél beter als ze hun hart hebben gelucht op Facebook. Maar de onderzoekers bevelen toch aan om meer over blije momenten te posten.

    • Ellen de Bruin