Een droomvrouw die mannen knietjes geeft

None

Red Sonja8 afleveringen van 25 minuten€ 9,99

Odette, 52 jaar, maakt online een alter ego aan en noemt haar Red Sonja, 32 jaar. Sonja praat met andere mannen en vrouwen die er net zo hip en strak uitzien en zegt dingen als: „Havana gedaan? De max! Ik werd daar helemaal zot. Al die zwoele zwarte venten om mee te dansen!” Maar ondertussen moet Odette haar headset afwerpen om open te doen voor een buurvrouw voor wie ze de strijk doet om een paar euro bij te verdienen.

Odette is eenzaam sinds haar man Marcel in een catatonische stupor is geraakt. Achter haar beeldscherm breekt ze uit de treurnis die haar in haar torenflat omringt: zeverende buren, een ranzige conciërge, gebrek aan geld en perspectief.

De Vlaamse tv-serie Red Sonja brengt haar leven met benauwend realisme in beeld. Des te aardiger zijn de persoonsverwisselingen, waarin Odette haar droombeeld Sonja wordt en lastige mannen de waarheid zegt en knietjes geeft.

Actrice Sien Eggers, die Odette verfijnd en precies speelt, wordt in die gevallen Charlotte Vandermeersch, een pittige blondine in sexy, rood jurkje. Odette is nog zichzelf als het erotisch spel achter de computer haar te veel wordt en ze troost zoekt door de centrifugerende wasmachine te bestijgen. Maar er komt een moment dat ze de fantasie niet kan afschudden en als Sonja hetzelfde bij de arme Marcel probeert.

De andere flatbewoners vormen een fraai stel. Achter de gesprekjes die ze voeren, valt steeds een pijnlijke wereld te vermoeden. Phil houdt filemeldingen bij in een boekje, Rosalie overweegt een „machientje” te kopen, zo’n „penis”, als haar man niet meer wil, en er is een klein mens dat op de veertiende woont, maar in de lift maar tot het knopje van de twaalfde komt.

Buurman Ivo neemt op de verjaardag van Marcel roltoeters en puntmutsen mee. Ook voor Marcel, die aan tafel is gezet en er ontluisterd bij zit – stil en met wat lijkt op een sceptische trek rond zijn mondhoeken. Ivo redt de situatie door Ik mis je zo van Wil Tura te zingen en ontroerend te laten klinken.

Tragiek en humor grijpen mooi in elkaar in deze uitsnede van een vrouwenleven. Soms wordt er een speklapje te veel gebraden, maar de serie zakt nooit weg in zompigheid. Als een van de virtuele hunks vraagt of anaal bespreekbaar is, verschiet Sonja naar Odette die snel op delete drukt. Als ze weer inschakelt, vraagt Odette tevergeefs of er nog iemand online is. Het enige antwoord dat uit de lege ruimte komt, is: „Piep, piep, piep.”

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard