Echt eten in Amsterdam-Oost 8 +

Het gaat nog steeds goed met restaurant Wilde Zwijnen, stelt Ronald Hoeben vast.

©Ronald Hoeben

Er is weinig treuriger dan een leeg restaurant, zo’n plek waar alles klaar staat voor een geanimeerde avond, maar waar alleen de vlammetjes van de kaarsen op tafel een beetje bewegen. Fijn als je eraan voorbij kunt lopen, minder leuk als uitgerekend dat de zaak blijkt te zijn waar je gereserveerd had en waar ze je bij binnenkomst dan ook direct vragen: „U had gereserveerd?” Een dramatisch begin waarvoor de witte en de zwarte brigade alle zeilen bij zullen moeten zetten om over die eerste indruk heen te komen.

Bij restaurant Wilde Zwijnen is er weinig kans op dergelijke treurnis. Het eethuis bestaat twee jaar en bevindt zich in wat inmiddels de ex-sloppen van Amsterdam-Oost zijn, de trendy Indische Buurt. Het feit dat het er bomvol zit, bewijst dat de keuken blijkbaar deugt, anders was de spreekwoordelijke stedelijke spreeuwenzwerm er in de eerste weken massaal neergestreken (Spannend! In een achterbuurt!) maar nimmer teruggekeerd. Het restaurant beslaat het oppervlak van een voormalige peuterspeelzaal plus een bakkerij en er passen dan ook meer tafels in dan je van buitenaf zou gokken: de eetzaal loopt achter de speels opgemetselde open keuken ook nog door.

Dat ze er in de hectiek tijd voor hebben lijkt een wonder, maar onmiddellijk na binnenkomst worden de jassen aangenomen, de voornaam van degene die reserveerde is al op de betreffende ruw houten tafel gekrijt. Men doet hier niet aan amuses en er wordt ook niet gezeurd over water en de verkoop daarvan: het staat er gewoon. Op de menukaart, die een chefsmenu per tafel van drie (29,50 euro) of vier (35,50 euro) gangen vermeldt, blijven de voor- en nagerechten onder de tien euro en de hoofdgerechten heel dicht bij de twintig. Oesters kosten twee euro per stuk en elf voor een half dozijn. Sympathiek, net als het feit dat er vijf witte en rode wijnen per glas geschonken worden en dat er ook keus is in wijnflessen onder de twintig euro.

We starten met een kroket van kabeljauw naast Hollandse garnalen en saffraanmayonaise (9,50 euro), een fris en origineel gerecht. We drinken Grüner Veltliner van Moser (Karmeliterberg 26 euro). Een taartje van peterseliewortel en topinamboer (8,50 euro) kan ermee door, maar lijkt iets te plichtmatig vegetarisch. Dat geldt dan weer helemaal niet voor de toch ook vegetarische spinazie-aardappelsoep met gepocheerd ei en croutons.

Dagschotel is gefileerde rogvleugel in langoustinesaus, die voor anderhalf keer de prijs (19,50 euro) niet zou misstaan in een chiquere zaak. Bijna verplicht is hier natuurlijk de stoofschotel van wild zwijn met groene kool en pastinaak, een troostrijk gerecht om lang voor om te schaatsen. Wilde Zwijnen is een Volwassen Restaurant met Echt Eten.

Wilde ZwijnenJavaplein 23Amsterdam020-4633043

    • Ronald Hoeben