Dr. Zeepaard schaatst (niet)

de proefjesfabriek

Nee, Dr. Zeepaard kan niet schaatsen zoals mensen. Jammer. Maar hij heeft wel een ijzig proefje!

Wat heb je nodig? - Een wijnfles of andere glazen fles met een kurk, een ijsblokje, ongeveer veertig centimeter ijzerdraad, twee hamers of andere even zware stukken gereedschap en een plek rond het vriespunt.

Wat moet je doen? - Leg het ijsblokje op de kurk (op de fles)

- Knoop de twee uiteinden van het ijzerdraadje om de hamers (of het andere gereedschap).

- Leg het midden van het ijzerdraadje over het ijsblokje, zodat de hamers aan weerszijden als gewichten naar beneden hangen.

- Wacht een tijdje af. Zie je wat er gebeurt?

Hoe kan dat? Je zou denken dat dit gebeurt: de gewichten aan het ijzerdraadje laten dat draadje op het ijs drukken. IJs is bevroren water en als water bevriest dan zet het uit. Omgekeerd: als je ijs samendrukt, dan wordt het weer water. Het ijs onder het draadje smelt dus en het draadje zakt door het ijs.

Alleen: Het zit anders. Glas en kruk zijn warmte-isolatoren: ze brengen moeilijk warmte over. Maar ijzerdraad vervoert warmte juist makkelijk. Het is maar een heel klein beetje warmte, dat zo door het ijzerdraad loopt. Maar toch genoeg om het ijs te laten smelten. En boven het draadje vriest het dan weer vast.

PS Over schaatsen werd ook gedacht dat de ijzers over het ijs glijden doordat het ijs eronder smelt door de druk. Ook niet waar, kijk maar hiernaast.

    • Margriet van der Heijden